Český Sázavafest: První místo pro Sto zvířat a Mig 21

KatarínaStraková

Na Sázavafestu to letos vypadalo podobně jako při návštěvním dnu na skautských táborech, kdy v táboře zůstanou akorát vedoucí a několik dětí, jejichž rodiče z nějakého důvodu nemohli dorazit. Po zrušení účasti headlinerů Kaiser Chiefs a Dreadzone v podstatě nebyl důvod, proč do Benešova vyrazit, i tak jsme ale vybrali desítku "toho nejlepšího", co letošní Sázavafest nabídl.

10. Po právu čistý festival

Příjemným společníkem na letošním Sázavafestu byla čistota, kterou měl s největší pravděpodobností na svědomí nižší počet návštěvníků. Plastový kelímek od piva jste na zemi prakticky nepotkali a počet toi toiek byl oproti loňsku mírně navýšen, takže na festivalové poměry jste si mohli ulevit v jakés takés čistotě.

9. Jídlo ze všech koutů země

Sázavafest sám sebe propaguje jako multikulturní festival, a projevuje se to především na stáncích s jídlem. Asijská kuchyně, turecké speciality, halušky, langoše, jídlo z KFC… Kdo se však chtěl v chladném večeru zahřát klasickou festivalovou zelňačkou, musel hledat dlouho, aby zjistil, že tahle domácí lahůdka je k dostání snad pouze u jednoho stánku schovaného v samotném rohu areálu.

Rybičky 48 na Sázavafestu8. Méně hvězd, více místa

Loňský Sázavafest přivítal návštěvníky v novém areálu v Benešově u Prahy našlapaným programem, kterému dominovali Hurts (rozhovor) nebo třeba Nouvelle Vague (report). Dalo se očekávat, že pokud pořadatelé nevzkřísí Michaela Jacksona, těžko minulý ročník překonají.

Tam, kde byli právě Hurts a Nouvelle Vague, letos stáli Rybičky 48 a Bek Ofis. Buďme upřímní, interpreti jako Sto zvířat, Nightwork, Xindl X nebo Tomáš Klus září na poutačích každého maloměstského vinobraní. Nicméně nedostatek významných zahraničních jmen s velkým „J“ způsobil nižší návštěvnost a s ní opticky prostornější areál, v němž zaručeně neutržíte modřiny opakovanými nárazy do ostatních účastníků.

7. Osmdesátková Katarína Knechtová

Katarína Knechtová se na Sázavě ukázala ve svém depešáckém oděvu, v němž si ale přesto zachovala svou charakteristickou tvář. Na jevišti byla zpěvačka kouzelně bezprostřední, komunikaci s fanoušky nijak zvlášť nepřeháněla a místo toho jim raději naložila své starší hity, ale i písně z nové desky Tajomstvá (recenze).

6. Sto zvířat a rekordních sto písní

Nebýt Sta zvířat, neměli by snad pořadatelé Sázavafestu na co lákat. A návštěvníci na co pařit. Během celého festivalu odehrála kapela celkem čtyři skvělé koncerty po pětadvaceti skladbách, které nazvala Oldies, Janies, Čestvees a akustický blok v Balbínce.

Sto zvířat na Sázavafestu5. Sak Noel – DJ podle gusta

Podle očekávání pořadatelů se pro mnohé návštěvníky stal největší peckou španělský DJ Sak Noel, jenž před pár měsíci brázdil hudební éter svým singlem Loca People (poslechněte si). Během vystoupení v taneční hale dovedl šikovně reagovat na náladu tančících diváků a dát jim v každé chvíli přesně to, co jejich momentální rozpoložení žádalo.

4. Aneta Langerová – skvělá jako vždycky

Vystoupení a mimořádně lidský přístup Anety Langerové patřily na Sázavafestu jednoznačně k těm nejlepším zážitkům. Zanedlouho hravě ukořistila pozornost stovek posluchačů, kteří se sešli před jejím pódiem, a nad její přirozenou upřímností a pokorou člověku zůstal rozum stát.
Nemalou zásluhu na příjemné atmosféře koncertu měla také talentovaná houslistka Veronika Vališová, jež Langerovou doprovázela už při podzimním akustickém turné Pár míst. V kombinaci s festivalovou kapelou její sóla o to víc vynikla.

Aneta Langerová a její Malá mořská víla na Sázavafestu 2012

http://www.youtube.com/watch?v=nowYXdCvuUM

3. Naivní úsměv Mary Simpson

Mnozí by mohli namítnout, že zpěvačka, kterou si nepřišla poslechnout snad ani stovka posluchačů, rozhodně nepatřila k těm nejlepším. I když k Janis Joplin, s níž Maru Simpson oficiální tisková zpráva srovnává, má na hony daleko, za zmínku tahle sympatická britsko-keňská písničkářka rozhodně stojí.

Mara Simpson ve stanu Balbínky nahradila australskou hudebnici Coby Grant, jež se z účasti na Sázavfestu  z osobních důvodů na poslední chvíli omluvila. Simpson se pár desítkám přítomných diváků ukázala v roztomile naivním světle, když k nim mezi jednotlivými skladbami s prvky folku, country a funky s upřímným úsměvem promlouvala o lásce a přátelství.

2. Na příliš krátký výlet s Mig 21

Mig 21 se postarali o bezkonkurenční párty. Každý ve svém jednobarevném obleku si podmanil svou část jeviště, přitom však tvořili dokonalý celek, který obkreslovala osobnost Jiřího Macháčka. I po letech je fantastický šoumen, střelený komunikátor a každým coulem herec. Fanoušky si během prvních pár minut dovedně obtočil kolem prstu a ti se neradi smiřovali s tím, že celé vystoupení trvalo jen hodinu.

Mig 21 na Sázavafestu 2012

http://www.youtube.com/watch?v=5a0A7HzTAAw

1. Výborný nápad Mňágy a Žďorp

Své pětadvacetiny oslavila na Sázavafestu Mňága a Žďorp. Potkala se tu s několika interprety, kteří pro ni nahráli své verze jejích skladeb na poslední album Dáreček, například Sto zvířat přiběhlo Mňáze zahostovat v songu Cesta může být cíl několik minut poté, co odehrálo stou písničku na vedlejším pódiu, Milan CaisTata Bojs se zase postaral o potemnělou atmosféru v Měsíci. Tomáš Klus, který v doprovodu svého souputníka Jiřího Kučerovského značně nervózně zazpíval Salám-banán, měl text překvapivě napsaný na ruce.

Témata:, ,