Čeští lvi vs. Oscaři: Najděte s námi 7 rozdílů

martinsvoboda

Čeští pořadatelé ho nečtou rádi a američtí o něm nemají tušení. Co to je? Srovnání tuzemských a hollywoodských filmových cen, které se letos předávaly v jeden den. Co mají společného a co neviděly ani z rychlíku? Pojďme se na to podívat, stručně a s trochou nadsázky.

1. Předává ceny akademie, nebo šest tisíc dědečků?

České lvy i Oscary udělaluje společnost, která se označuje jako filmová akademie. Patří do ní zasloužilí filmaři, herci a herečky, především ti, kteří už sami sošku někdy získali (čeští akademici jsou vypsaní zde). O té americké se notoricky ví, že ji tvoří ze 94 % běloši, ze 76 % muži a jejich průměrný věk je 63 let (údaje z roku 2014, na podobných hodnotách se drží dlouhodobě), nejde tedy o reprezentativní vzorek filmařů, natož společnosti. Asi jako by o nejlepších filmech hlasovalo šest tisíc vašich dědečků. Česká akademie je na tom o něco lépe, ale v obou případech platí, že většinou jde o muže, kteří už nesledují trendy a dost si o sobě myslí. V Americe ke zdvižení obočí přispívá i rasová jednolitost.

2. Oscaři i Lvi ví, jak má vypadat správný film

Na obou stranách existuje poměrně přesná představa, jak vypadají správné filmy, kterým se hodí dávat ceny. Rozdíl je v tom, že zatímco v Americe vznikne ročně dost kvalitního mainstreamu a je z čeho vybírat, v Čechách jsme rádi, když máme jeden takový (že by Užovky a kobry?). A když nemáme, tak si ho musíme nějak sehnat. Jako loni, když byl seriál HBO Hořící keř narychlo sestříhán do celovečerní podoby a honem s ním do kin, aby mohl vyhrát dostate sošek a my se mohli tvářit, že s tuzemským filmem je všechno OK. 

Český lev 2015: Jak do dopadlo
Oscaři 2015: Jak do dopadlo

3. Komu dát Oscara? To je složité. Komu Lva? To je jedno

Mechanismus udílení Oscarů je složitý a komplikovaný, že by vydal na sérii článků. Jde o směsici studiové lobby, mediálního ohlasu a společenské nálady. V Čechách jsou však Lvi – podobně jako hudební ceny – většině lidí včetně filmových diváků ukradení, tlak na akademiky zaznamenáme leda ze strany pár nadšenců a vítěze si po měsíci stejně nikdo nepamatuje. Takže se dá hlasovat tak nějak podle svého.

4. Koho to zajímá?

Vítězství na Oscarech je pro tvůrce zásadní. U herců a režisérů jde o prestiž, u producentů o automatické navýšení tržeb nominovaných filmů a u techniků o lukrativnější zakázky do budoucna. Vsaďte se, že  zúčastnění jsou ochotni se pro naklonění akademiků ve svůj prospěch pořádně zapotit. V případě Lvů… Aně Geislerové to bude slušet na fotkách, dál těžko říct. Dlouhodobě vyšší návštěvnost v kinech se neděje, snad jen letošek by mohl být výjimkou, protože na vítěznou Cestu ven přišlo původně žalostných pět tisíc lidí a každý zvědavec navíc bude hrát roli. Akademici letošní volbou vytřeli zrak, vítězství dramatu Petra Václava s romskou tematikou jsme nikdo nečekal. Obzvlášť, když o Lva bojoval i film za ČR nominovaný na Oscara, tedy Fair Play Andrey Sedláčkové.  

5. Je u toho sranda?

Za časů Petra Vachlera měla být sranda velká. Slavnostní večery ale prosluly především neřízenou trapností jeho velmi specifického humoru, který se sotva slučoval se statutem společenské události. A protože byl Vachler vegetarián, na rautech se nikdy maso, což pokaždé někoho pobouřilo. Poslední dva roky, kdy byl ředitel akademie odejit, už na rautech maso najdete a slavnostní večery (z Lucerny se přesunuly do Rudolfina) jsou vkusnější, i když nudné. Oscary na to jdou pokaždé přes pompu a zároveň uvolněnou zábavu, nicméně vydržet v pozoru u celé skoro čtyřhodinové show není zrovna snadné. Jak jsou na tom v Los Angeles s rauty, to nevíme. Ale asi v pohodě. 

Na Oscarech alespoň zpívá někdo relevantní: Lady Gaga připomněla narozeniny muzikálu Sound of Music. Na Českých lvech hrálo podivné německé dívčí kvarteto

6. Má to smysl?

Čeští lvi ani Oscary bohužel nemají nic společného s tím, jaký film se danou sezónu nejvíc povedl. V Hollywoodu, který je v podstatě velkým provázaným souborem firem, se Oscary často přirovnávají k čemusi na způsob podnikového večírku, na němž se staří známí poplácají po zádech, rozdají si sošky a slíbí si, že příští rok se zase dostane na kámoše. Trochu přehnané, ale ne úplně mimo. Čeští lvi jsou pro zúčastněné párty, na které se dá docela dobře najíst. Takže smysl mají, i když trochu jiný, než se říká do živého vysílání.

Top 20 nejnavštěvovanějších filmů v roce 2014

7. Funguje to?

Ano i ne. Jestliže se Oscary udělují už přes osm dekád, mašina očividně funguje. Čeští lvi si právě prošli krizí, jež málem vedla k jejich zrušení, ale přežili. V obou případech můžeme pozorovat odtržení akademiků od diváctva. V Americe plyne z odmítavosti hlasujících vůči blockbusterům, žánrovkám a artu a neustálé potřebě hledat střední cestu. U nás z nemožnosti tento princip aplikovat, protože nemáme blockbustery, pořádné žánrovky ani art k ignorování. Střední cesta je úplně všechno a hledat nejlepšího dá opravdu zabrat.