Cestovní pojištění: Na nejhorší myslete před odjezdem

Redakce

Neovlivníte to. Úraz na dovolené se může stát každému z nás. Co ale ovlivníte, je dostatečná příprava na tyto události. Čemu věnovat pozornost před cestou? Jak si vybrat vhodné pojištění? A co dělat, když se vám něco opravdu stane?

Co zařídit před odjezdem

Než se vydáte na dovolenou, sjednejte si cestovní pojištění. To je základ. Připadá vám to jako vyhazování peněz? Věřte, že není. Mnoho lidí nad tím už mávlo rukou a teď se kvůli lékařskému ošetření v zahraničí topí v dluzích, pojištění proto v žádném případě nepodceňujte.

Až si budete balit kufr, nechte si v něm trochu místa na malou lékárničku. Do ní umístěte obvazy, desinfekce, nůžky, léky proti bolesti, prášky proti teplotě a volně prodejné přípravky proti průjmu i zácpě. Po dohodě s lékařem si také obstarejte antibiotika, antimalarika a vše ostatní, co by se na cestách mohlo hodit konkrétně vám.

Na dovolené se vám stal úraz. Co teď?

Pokud váš úraz nevyřeší vaše lékárnička, vyhledejte lékaře. Na takovéto případy je vždy dobré být připravený dopředu. Do telefonu si uložte telefonní čísla na lékařskou pomoc, policii a hasiče dané země. Nikdy nevíte, kdy se mohou hodit.

Pokud jste online, lékařskou pomoc si lehce dohledáte na webu, nebo se zeptejte na recepci v hotelu. Tam vám potřebné informace poskytnou. Rozhodně doporučujeme zavolat asistenční službu pojišťovny, kde máte sjednané cestovní pojištění. Poradí vám ohledně lékaře nebo lékařského zařízení a informují vás, jakým způsobem uhradíte náklady za poskytnutí zdravotní péče a podobně.

Na co myslet při výběru cestovního pojištění?

Zásadní otázka zní: Co v zahraničí budete dělat? Při uzavírání cestovního pojištění se zajímejte mimo jiné o výluky z pojištění. Co to v praxi znamená?

Třeba, že se vaše pojistka vztahuje jen do nadmořské výšky 2 500 m.n.m., když se vám tedy něco stane na ledovci ve výšce 3 000 m.n.m., nic nedostanete. Jste tam na vlastní triko. Také záleží na tom, do jaké země se chystáte. Zjistěte si, na kolik vás zde zdravotní péče vyjde, a podle toho si zvolte limit pojištění. V rozvojových zemích vám bohatě vystačí limit pojištění třeba okolo milionu, ale v USA vás stejné zákroky vyjdou i na dvojnásobek. Myslete na to.

Cestování po Evropě

Možná jste už někdy zaznamenali zvěsti o tom, že v zemích Evropské unie cestovní pojištění nepotřebujete. Omyl. Pokud se vám něco v těchto zemích stane, máte sice právo na stejné lékařské ošetření stejně jako místní lidé, ale pozor.

Místní obyvatelé si zde často hradí spoluúčast za ošetření a léky sami. A nejedná se zrovna o zanedbatelné částky. Zejména v zemích, které jsou směrem na západ od nás. Pojistěte se tedy vždy, když se rozhodnete překročit hranice.

Turistika v zahraničí: Kde si ji nejvíc užijete?

5 nejkrásnějších jeskyní, které musíte vidět, než zemřete