Charlie Straight: Na Glastonbury nás dostanou fanoušci, ne rádia

Hana-Slivova

Třinečtí Charlie Straight odstartovali před pár dny podzimní turné po Čechách a Slovensku. Co dělají po nocích během dlouhých cest na koncerty? Co vyžadují od fanoušků, v jejichž obýváku budou hrát? Jaký názor mají na Charlie Straight Sting nebo Paul McCartney? A jak moc kapelu mrzí, že nezní tak často z rádií? O tom Koule mluvila s frontmanem Albertem Černým.

Charlie Straight začali v Bratislavě turné, na kterém je čeká ještě třináct zastávek, některé opět na Slovensku. Pojďme si zavěštit z koule – kde to bude nejlepší? 
Nejlepší to bývá tam, kde to člověk nejmíň čeká. Osobně si myslím, že to bude nejlepší v Ostravě 24. listopadu a v Praze 30. listopadu, to jsou ty největší kluby, do kterých se těším. Ale pozor, předtím může překvapit Brno 19. října nebo kluby na Slovensku.

Jaké skladby na turné zazní, budou nějaké novinky? Aktuální deska She´s a Good Swimmer je přeci jen už rok stará.
Charlie StraightChystáme hodně nových písniček, ze kterých máme radost, třeba Secret Room nebo Something New. Připravujeme také překvapení na scéně. Co přesně, to teď nemůžu prozradit, protože by to ostaní kapely hned udělaly taky.
Pro naše fanoušky to ale každopádně znamená, že si kousek skupiny můžou prakticky odnést domů. A naším hostem bude na vybraných koncertech slovenská skupina Lavagance, která mi připomíná Kasabian!

Soutěžte na Kouli o lístky na koncert Charlie Straight dle vašeho výběru

Letos na jaře jste získali tři hudební ceny Anděl. Povědomí o kapele šlo rychle nahoru, získali jste další fanoušky, ale také zájem novinářů a stres. Co jste se za těch několik měsíců od Andělů naučili?
Naučili jsme se ujet přes noc 1200 kilometrů v malé dodávce a druhý den zahrát v hale plné lidí.
Myslím, že nejdůležitější je, aby si lidi v kapele rozuměli. Na dlouhých cestách vždycky pozdě v noci filosofujeme, přemýšlíme nad smyslem života, vesmírem a tak, v tom je nejlepší náš bubeník Pavel. Když dlouho nehrajeme, tohle mi chybí.

Jedete turné, zároveň jste ale rozjeli kampaň, ve které fanoušky nabádáte, aby natočili zábavné video a přesvědčili své oblíbené rádio, ať nasadí Charlie Straight do playlistu. Odměnou pro nejvtipnějšího fandu má být váš koncert u něho v bytě. Už nějaká videa vznikla?
Vzniklo jich už víc a právě teď je na našem Facebooku a webu asi to nejvtipnější. Mluví tam o nás Sting i Paul McCartney, nakonec přijde Barack Obama.

Podívejte se na fandovské video se Stingem

Fanoušek, který vás "vyhraje", bude určitě chtít kapelu něčím poctít. Co Charlie Straight nejraději jí a pijí?
Nejsme nároční, hlavně aby u něj doma bylo teplo. Hrát v zimě je těžké.

Už jste, ostatně, někdy u někoho v bytě oficiálně hráli?
Myslím, že ne. A jestli jo, tak to byla jam session na hrnce v kuchyni pod vedením klávesáka Michala. Dává si taky docela beatbox.

Charlie StraightProč si myslíte, že vaše skladby rádia nenasazují tak, jak byste si přáli?
Cílem celé soutěže je, aby se naši fanoušci kreativně projevili a aby to byla sranda. Popravdě mi o to, aby nás hrála Evropa 2, Frekvence 1 nebo Český rozhlas, zas tak nejde. S Charlie Straight chci hrát jednou na Glastonbury a jestli nám k tomu nějaké české rádio může pomoct, to je otázka. Ti, kdo nám s tím ale pomůžou určitě, jsou naši fanoušci.

Nedávno jste představili nový klip k písničce Upside Down. Děkujete za něj spolupracovníkům, včetě čtyř pohledných dívek. Jsou to vaše slečny, nebo modelky z agentury?
Jsou to naše kamarádky a pokud vím, tak modeling nedělají. Prostě nám padly do oka a šly do toho. V kapele nám ženský aspekt, ženská energie chybí.

Na začátku září jste na webu informovali, že si berete krátkou dovolenou. Stihli jste si opravdu odpočinout, nebo jste volno věnovali zase muzice?
Cha! Johnny byl na Sicílii a Michal ve Francii a v Janově. Já jsem byl doma se svojí kočkou, která je teď konečně slavná (vystupuje v ukázkovém videu k soutěži o koncert Charlie Straight u fanouška doma, pozn. red.), ale stejně na mě pořád útočí. Teď naštěstí zrovna usnula.

Nyní je aktuální turné po České republice a Slovensku. Jak to ale vypadá s vaším záměrem hrát v cizině?
Náš německý manažer Andi si nechal na nochu vytetovat logo Charlie Straight. Někdy nevím, jestli je to blázen, nebo naší muzice tolik věří, ale dělá, co může. Koncem října vyrážíme na turné do Bavorska. Zahrajeme si v několika mnichovských klubech a na jednom cool festivalu ve staré výrobní hale, která se hned na druhý den zbourá, takže to tam lidi můžou totálně zřídit. Konečně trocha punku!
Udělali jsme taky tři nové dema, budu je posílat do Ameriky a všude možně po světě, třeba se někdo ozve a pojedeme do Austrálie. Náš řidič Vojta by byl určitě pro…

Charlie Straight naživo a akusticky

Charlie Straight Newton College Tour 2010
6. 10. Bratislava (Klub Loft), 15. 10. Jihlava (Zámek Polná u Jihlavy), 19. 10. Brno (Metro Music Bar), 20. 10. Zlín (Golem), 5. 11. Žďár nad Sázavou (Kulturní dům), 13. 11. Hradec Králové(U Cikána), 16. 11. Krnov(Kofola Music Club), 24. 11. – Ostrava (Garage), 26. 11. Vsetín (3 Opice), 30. 11. Praha (Palác Akropolis), 4. 12. Litomyšl(Kotelna), 11. 12. Nitra (Stará pekáren), 15. 12. Olomouc (U-klub), 18. 12. Trenčín (Klub Lúč).
Témata:,