Charlie Straight: Yemi řekl, že jsme úplně super!

Hana-Slivova

Poslední klip natočili Charlie Straight, majitelé tří hudebních cen Anděl z roku 2010, spolu se špičkovým choreografem Yemim A.D. v New Yorku. Novou desku by rádi nachystali s britským producentem. Teď se chystají na festivaly, na podzim pak vyjedou s novými písničkami - a také s Koulí.cz - na turné po České republice.

Alberte, před pár dny jsi skládal v Olomouci státnice na oboru angličtina se zaměřením na překlad a tlumočení. Jak jsi dopadl? 
Albert Černý (zpěv, kytara)
: Dobře (usmívá se).

Charlie Straight natáčí School Beauty Queen v newyorském metruAngličtinou žiješ, i Charlie Straight zpívají výhradně anglicky. Předpokládám, že ani na chystané novince se v tomhle směru nedočkáme žádné změny.
Albert:
Zatím ne.
Pavel Pilch (bicí): Mně by se líbilo něco ve francouzštině. Když jsme teď byli v New Yorku natáčet klip, kluci poslední den nakupovali a já jsem seděl jsem na zahrádce a poslouchal jsem zvuky ulice. Prošla kolem nějaká Francouzka, která mluvila do telefonu, a mně se najednou zdálo, že francouzština má daleko hezčí zvuk než angličtina.

Mluví někdo z vás francouzsky?
Jan Cienciala (baskytara): Já měl fráninu dva roky, ale asi bych se moc nechytal.
Albert: Já francouzsky neumím, jen trochu německy.

Pavel zmínil New York, kde jste natáčeli klip k písničce School Beauty Queen. Co byl pro vás v New Yorku největší zážitek?  
Pavel: Albert si odnesl nejvíc zlomenin, protože při natáčení asi stokrát spadl (v klipu je scéna, kdy Albert zakopne a vpadne do místnosti plné baletek).
Albert: Dělá si legraci, nic se mi nestalo. Jen jsem si uvědomil, jak je těžké být kaskadér. S Yemim, který klip režíroval, jsme byli domluvení, že na nás bude tvrdý, že bude zkoušet, kam až můžeme zajít. Spadl jsem jednou, dvakrát, třikrát, čtyřikrát, ale Yemi na mě pořád pokřikoval, že to ještě není ono, ať to zkusím ještě.

Charlie Straight – School Beauty Queen

Natáčeli jste v newyorském metru, na střeše domu, na nádraží, na ulicích. Všude bez povolení. Objevil se nějaký problém? 
Jan: Na Times Square po nás policie chtěla, abychom přestali a šli pryč, ale my jsme ještě neměli natočený potřebný materiál. Pak přišli znovu a chtěli nás legitimovat, ale nějak jsme to urovnali.
Albert: Problém byl taky na nádraží, tam jsme museli hrát potichu. Ale lidi kolem to zajímalo a házeli nám peníze. A zážitek? Asi to, že jsme se jako anglicky zpívající kapela konečně dostali do anglicky mluvící země.  

Za co jste peníze vydělané na newyorském nádraží utratili? Nebo je ještě máte?
Albert: Nevím, kdo je má (dívá se na Pavla), ale říkali jsme si, že bychom si je zarámovali a pověsili do zkušebny. Jako první peníze vydělané v Americe.

Letní koncerty Charlie Straight

Klip vám režíroval známý tanečník a choreograf Yemi A.D.. Jak jste se ke spolupráci s ním dostali? 
Jan: Na cenách MTV, kde jsme hráli. Už předtím jsme samozřejmě zaregistrovali, že nějaký Yemi existuje a že připravoval choreografii i pro klip Kanyeho Westa, kterého máme rádi. Na cenách MTV s ním štáb dělal rozhovor a ptal se ho, kdo se mu během večera líbil. A on nejvíc pochválil naše vystoupení.
Albert: Prostě řekl, že jsme úplně super!
Jan: Říkali jsme si: „To je ten Yemi od Westa? To snad není možný!“
Pavel: Takže jsme rychle běželi pro vizitku, sešli jsme se a on navrhl, že natočíme klip, třeba v Paříži, Tokiu nebo New Yorku. Nakonec to vyšlo v NY, kde má zázemí.
Albert: Byt v Harlemu s matracemi, kde se člověk může vyspat (smích).

Písnička Schol Beauty Queen je ústřední melodie seriálu 4Teens. Jakou na ni máte odezvu? 
Pavel: Pomalinku se dostává mezi lidi. Není to takový hit jako třeba Your House, ale myslím, že se to zlomí.
Albert: Teď jsme udělali nová tematická trička, I srdíčko SBQ, tak…

KOULE.CZ TOUR CHARLIE STRAIGHT

15. 9. Plzeň (Zach´s Pub)
24. 9. Vysoké Mýto (M Klub)
30. 9. Olomouc (Horní náměstí, Festival světla a videomappingu)
1. 10. Ostrava (Garage)
4. 10. Brno (Fléda)
6. 10. České Budějovice (KD Metropol)
11. 10. SaSaZu (Praha)

Bude tahle skladba na chystané desce?
Albert
: Určitě ne, protože my už ji teď kvůli seriálu ani použít nemůžeme. Ale já bych to ani nechtěl, protože na nové desce budou, doufám, lepší písničky.

Prý byste chtěli nahrávat s anglickým renomovaným producentem Guyem Fixsenem.
Albert:
Zatím není nic jasné, teprve se potkáme. Budeme s ním zkoušet u nás v Třinci, pak se uvidí, jak si sedneme a jak se mu budou naše písničky líbit.

Proč jste se rozhodli právě pro Fixsena?
Albert: Měli jsme hlavně dobré reference od Honzy Muchowa, který nám fandí (členové mu na diktafon přejí všechno nejlepší ke kulatým narozeninám, které den po rozhovoru měl). Společně s producentem Dušanem Neuwerthem dělali na Klenotu Vypsané Fixy. Líbily se nám ale i ostatní desky, na kterých se podílel.

Kdyby vám to s Fixsenem nevyšlo, máte záložní plán? 
Albert: Jsou ještě jiné možnosti, třeba v Německu je plno mladých lidí, které když tak můžeme oslovit. Je ale pravda, že moc záložních plánů nemáme.

Kolik písniček už máte hotových?
Albert: Stěhoval jsem teď po státnicích kolej a mám doma dvě nástěnky. Jednu jsem vyhradil písničkám, mám na ní A-list a B-list a v nich si podtrhávám, co se mi v danou chvíli líbí. Skladeb mám asi osmnáct a už se moc těším, až si je s klukama zahrajeme všichni. 

Charlie Straight – Something New (live)

http://www.youtube.com/watch?v=ggFdO1HxIEc

Posouvají se nějaké písničky z B-listu do A-listu?
Albert:
To se právě uvidí na zkoušce. Až co řeknou kluci.

Kluci z kapely na tvoje seznamy taky přispívají?
Albert:
Písničkami? Mmmm, zatím ještě moc ne.

Takže jenom kritizují.
Albert: No… Je to takový kapelový filtr. 

Kdy by měla být deska hotová?
Jan:
Na jaře 2012. Ale na podzimním turné už řada nových písniček zazní. Třeba Something New nebo Institutions of the World už hrajeme. 

 

Témata:,