Chceme být profesionální a originální, říká o Dance 2XS Prague Ivana Hannichová


Dance 2XS Prague je kvalitní tanec napříč všemi styly. Přední česká taneční skupina vznikla jako součást mezinárodní Dance 2XS korporace. Za dobu existence si vybudovala výsadní postavení na tuzemské scéně. Profesionální vystoupení, výuka tance, originalita a preciznost v jednom. Během tanečního workshopu Project Element v Bílině prozradila o unikátním tanečním celku něco víc jeho vedoucí Ivana Hannichová.

Ivanka Hannichova
 Ivanka Hannichová  Foto: Dance2XS

Ivanko, kde vzešel impuls k vytvoření české odnože mezinárodní skupiny Dance 2XS?
Nabídl nám to Patrick Chen, zakladatel celosvětové sítě Dance 2XS. Potkala jsem ho poprvé v Chicagu na konci roku 2003. O půl roku později oficiálně vznikla pražská odnož skupiny.

Je něco, čím se česká Dance 2XS liší od těch zahraničních?
Určitě, protože v zahraničí je tanec pro lidi koníček, pro nás živnost. Jediní, kdo to má, myslím, podobně jako my, jsou Londýňané, jejichž členové se také živí jako profesionální tanečníci. Je těžké s těmi všemi lidmi udržet kontakt. Některé jsem v životě neviděla.

Co je cílem skupiny?
Cílem je přinést tanec lidem v kvalitní formě, s dobrou hudbou, feelingem, nějakým sdělením. Eventuálně, když je na to prostor, přenést na lidi i nějaké ty dovednosti, které jsme se sami naučili. Chceme taky ukázat, že i komerční vystoupení lze udělat dobře. I když jde jen o „kšeft“, pořád se snažíme, aby bylo naše vystoupení profesionální a originální.

Skupina Dance 2XS uspořádala už pátý ročník akce s názvem Project Element. O čem tento projekt je?
Je to týdenní taneční workshop, otevřený pro kohokoli, kdo bude chtít tancovat. Od začátečníků, přes mírně pokročilé až po pokročilé. Kromě toho pořádáme jednou za měsíc víkendové workshopy v Praze.

Můžeme se kromě workshopů s Dance 2XS setkat ještě někde jinde?
S celou skupinou se setkáte na Urbanite, což je taneční představení, které pořádáme každý rok v divadle. Je to takový stěžejní bod, kdy je skupina pohromadě. Pak spolu děláme různá menší komerční vystoupení.

Co pro vás Urbanite znamená?
Můžu říct, že Urbanite je vrchol toho, co děláme. Jediné, co nás tu omezuje, jsou finance. Je to čistě naše výpověď, naše nápady, náš um, interpretace a organizace. V tomto představení je všechno, co můžeme nabídnout.

Podívejte se na ukázku z představení Urbanite

Školíte se sami dál nějakým způsobem?
To je dobrá otázka. Školení je dost důležité, protože se člověk tím, jak učí a vytváří choreografie, umělecky vyčerpává. Kdo si myslí, že už umí všechno, má našlápnuto na to, že brzo skončí. Člověk se učí celý život.

Co lze od skupiny očekávat v budoucnu? Nedávno odešel Vahe… Chystají se nějaké další změny?
Budoucnost je těžké odhadnout. Každý cítí svůj taneční vývoj. Snažíme se samozřejmě všichni vyvíjet dál, pokud možno společnou cestou. Ale třeba Adam je ještě hodně mladý, určitě plánuje podívat se do Spojených států a je třeba možné, že tam zůstane déle. Nechci ale mluvit za něj. Někteří členové už taky mají svůj věk, může se stát, že se někdo rozhodne mít dítě nebo už nebude chtít aktivně tancovat na jevišti. Opravdu těžko říct.

Dance 2XS Prague
Taneční skupina Dance 2XS Prague vznikla počátkem února 2004. Stala se tak součástí šestnácti dalších Dance 2XS skupin z celého světa. Jediným zakladatelem této kosmopolitní rodiny je tanečník, lektor a choreograf  Patrick Chen z USA. Česká skupina Dance 2XS se zabývá všemi styly pouličního tancování, které přináší široké veřejnosti v té nejlepší kvalitě. Kromě výuky se skupina orientuje na profesionální komerční vystoupení. Vrcholem roční práce je celovečerní taneční představení Urbanite. Jedenáct členů této extravagantní skupiny bylo možno vidět v pořadech StarDance, X Faktor nebo Noc s Andělem a na přehlídkách Josefa Klíra nebo ve videoklipech Sámera Issy.