Chcete dobrou hudbu? Kano, či ne?


Hlavní hvězdou další party pod hlavičkou Boombox měl být grameový Kano a jihoafričtí Playdoe. Hezky se to rýmovalo, ale nakonec to dopadlo trochu jinak. Pár dní před koncertem pořadatelé oznámili, že dvojka Playdoe nepřijedou kvůli změně vízových povinností. Škoda, tito pánové jsou opravdu zajímaví.

O co Lucerna Music Bar přišel, když nedorazili Playdoe, můžete posoudit sami na jejich Myspace. Rozcvička naštěstí zůstala v rukou skvělého DJe Frikyho z Rádia DJ a DJe Tuca, který ve svém setu příjemně přitvrdil. Line-up nakonec zachraňoval americký Ezra Bang.

Poslechněte si Ezra Bang & Hot Machine a jejich Erotic Adventures Of John The Butcher

http://www.youtube.com/watch?v=Z3xZIJTWEHQ

Ten budil rozruch ještě dřív, než začal rapovat. Jeho úzké kalhoty si na sobě většina přítomných pánů nechtěla ani představit. Jako vystřižený ze začátku 80. let, s účesem á la skupina Cameo, s umělohmotnými brýlemi, starými „konverskami“ a nápisem na tričku Joey Ramone ate my dad (Joey Ramone snědl mého tátu – pozn. red.) prozrazoval, že se s tím moc párat nebude. Jen s Linusem Jacksonem, členem své kapely, který byl vybaven labtopem a jedním analogovým syntezátorem Korg, předvedli mix hip hopu, junglu, punku i noise music. Set to byl hohužel jen velmi krátký, asi dvacetiminutový. Nemile překvapil i zvuk, přímo u pódia se téměř nedalo vydržet.

Kdo je tady hvězda?
Po nežádoucí, asi půlhodinové prodlevě, kterou naštěstí šikovně vyplnil DJ Friky, se na pódium dostavil další DJ, který začal hecovat publikum. Zahájil už trochu ohraným samplem z písně Paper Planes od rapperky M.I.A., který použil nedávno třeba rapper T.I, ale Lucerna byla naplněná jen asi ze třetiny. Kano je přitom doma, v Anglii, hvězda. Natočil tři desky, všechny jsou velmi dobré a přitom každá trochu jiná, což u hudebníků, kteří svůj debut vydávají v devatenácti letech, nebývá tak časté. Nyní je Kanovi třiadvacet a jako MC předvádí skvělé výkony – možná to bude tím, že má kořeny na Jamajce. Abyste totiž mohli rapovat do grimu, musíte mít velmi dobrý smysl pro rytmus. A ten mu nechybí.
Jakmile ale Kano přišel na pódium, dav naštěstí ožil a party se mohla rozjet. Kano nastoupil s písní 140 GrimeSt., což je také název jeho posledního alba. Svým projevem hned dokázal, že to, co dělá jeho nahrávky, je především jeho vlastní rap. Schopnosti ostatně prokázal už v akustické verzi svého hitu This Is The Girl s hostujícím Craigem Davidem.  

Podívejte se na Kanovu spolupráci s Craigem Davidem

Kano nabídl také lekci tance
Další píseň uvedl prosbou: „Mohu vám zahrát novou píseň, prosím?“ Doprošovat se nás ale musí spíše pořadatelé, kteří chtějí přivážet do Čech zajímavou a aktuální hudbu.
Kano pokračoval staršími hitovkami London Town a Typical me. Nechával dav skandovat své jméno a v písni This Is The Girl povzbuzoval k dozpívávání. Dav texty překvapivě uměl. Na řadu přišla i lekce tance. Kano fanouškům nabízel, že je naučí poslední taneční hit z Londýna, a rozjel vtipný taneček z klipu skupiny K.I.G.Ten zná většina lidí, která se někdy učila na základní škole v hodině angličtiny části těla. Vyzkoušejte si, je to jednoduché.

K.I.G. – Head, Shoulders, Kneez and Toez

K tanci vyzval na pódium i jednu z fanynek, která to zvládla perfektně, a Kano tak přidal ještě druhý taneček v jamajském stylu. I když jeho texty často vypráví o tom, jaký je „hustler“ a jak je vše „tough“, Kano se smál a velmi dobře se bavil. A to je důkaz, že se nebere zas až tak vážně.

Kano a jeho Hustler

http://www.youtube.com/watch?v=bh9t_2BQ_w4

Následujícím hitem P`s and Q`s se londýnský MC rozloučil a party k velkému překvapení převzal další DJ. Kanův set trval jen asi 40 minut a utekl ještě rychleji. Je málo rapperů, kteří si mohou dovolit vystupovat jen s DJem – a Kano je jedním z nich.

Kano
11. března 2009, Praha, Lucerna Music bar

Témata:, ,