Chcete plout s bárkou retro? Pak se soundtrackem Piráti na vlnách

Stefan-Titka

Už jste viděli film Piráti na vlnách? Pokud ano, tak už určitě máte doma soundtrack. Pokud ne, napravte to. Film totiž doprovází kolekce takových hitů 60. a 70. let, že si vaše retro duše zavrní blahem.

Zavrtat se pod peřinu, vytáhnout obstarožní tranzistor a usínat při poslechu skvělé muziky – v dnešní době iPodů je tento obrázek skoro nepředstavitelný. Právě takhle to vypadalo v Anglii za éry pirátských rádií, která ignorovala nařízení vlády o přísné regulaci rock´n´rollu a vyhrávala od rána do večera to nejlepší, co se v té době urodilo. Minimálně tahle kompilace se vás o tom bude snažit přesvědčit.

Podívejte se na trailer z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=gUGHTvbPRlo&feature=related

Každá scéna má svou konkrétní píseň
Piráti na vlnách (na Kouli si přečtěte recenzi filmu) jsou hlavně o lásce k muzice. Je to cítit z filmu a stejně tak i ze soundtracku, který režisér Richard Curtis napěchoval tolika skladbami, že se jeho „mixtape“ musel rozdělit do dvou CD. To nejlepší, co 60. a 70. léta, kdy byl rock´n´roll v rozpuku svých sil, přinesla, je tady. The Kinks a jejich vypalovačka All Day and All of the Night, která je tím nejvhodnějším naladěním na začátek filmu, příjezd dívek na lodi za pozitivní písničky Elenore od The Turtles, truchlení jednoho z hlavních hrdinů, který vyzpívává spolu s Lorraine Ellison naléhavou Stay With Me (Baby). Prakticky každá scéna ve filmu se vám spojí s konkrétní písničkou na této kompilaci.

Poslechněte si All Day and All of the Night od The Kinks

Chybějí Beatles, Rolling Stones a Elvis Presley
Rozpětí 36 skladeb jde od tvrdších kytarovek až po popové záležitosti. Nesmějí tu chybět legendární The Who (I Can See For Miles, My Generation), ale ani křehká Dusty Springfield a její baladická You Don´t Have To Say You Love Me. Jeden skok v čase najdeme u Davida Bowieho s jeho hitem 80. let Let´s Dance. Curtis moc dobře ví, kterou skladbu ve filmu kam položit, aby rázem obraz nabyl na síle a zaryl se vám do hlavy – A Whiter Shade of Pale od Procol Harum nebo Father and Son Cata Stevense na úplném konci budiž krásným příkladem.

Poslechněte si píseň My Generation od The Who

http://www.youtube.com/watch?v=i0XknwXqLDo

Kde jsou ale Beatles, Bob Dylan, Donovan, Rolling Stones? A hlavně Elvis? Nikdo neříká, že soundtrack k Pirátům na vlnách je ultimativní rekapitulací doby, ale reprezentativní výběr to rozhodně je. Člověk producentům odpustí i ten jeden úlet v podobě Duffy, která album otevírá.coverem písně Stay With Me (Baby). Hlas Duffy sice má barvu, která by jí i v 60. letech zaručila úspěch, ale ve společnosti takových klasiků dnes působí současná zpěvačka trochu jako pěst na oko.

Poslechněte si Father and Son od Cata Stevense

http://www.youtube.com/watch?v=VlGLuRlhW3c&feature=related

The Boat That Rocked
2009, vydal Universal Music
Stopáž: CD 1 52:57, CD 2 59:16
Tracklist:http://en.wikipedia.org/wiki/The_Boat_That_Rocked_(soundtrack)