Chcete se projet po městě, ale nemáte kolo? Zkuste aplikaci Rekola. Je to HIT!

karolinabranikova

Rádi byste si projeli asfaltky naší země, ale nemáte na čem? Půjčte si kolo jednoduše, rychle a zdarma kdekoli se vám zamane. Na růžové bicykly služby Rekola můžete narazit hned v šesti městech České republiky a k jejich odemčení potřebujete jen šikovnou aplikaci!

Pokud vás zasáhla vlna prozkoumávání tuzemských luhů a hájů na kole, ale nemáte zrovna vlastní stroj po ruce, nebo ho nemáte vůbec, možná rádi využijete sympatické služby Rekola. S projektem komunitního sdílení kol pro všechny přišli bratři Vítek a Filip Ježkovi poté, co se vrátili z cest po Evropě a zjistili, že česká města stále nenabízejí možnost jinde populárního bikesharingu (sdílení kol). 

Pro svou myšlenku proto strhli sponzory na crowdfundongovém portálu Hithit a v pražských Dejvicích rozjeli kola své pětiletky. Projekt Rekola je tu pro všechny, kteří bicykl nevlastní, nebo se nechtějí namáhat s dofukováním pneumatik, oprašováním řidítek a štelováním sedla svého vehiklu. 

V Praze, Brně, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Pardubicích a Olomouci tak nyní můžete nalézt přes tisíc starých kol, která organizátoři opravili a nabarvili na charakteristicky růžovou barvu. Pomocí aplikace Rekola si snadno najdete své kolo na bikeshare a šlápnete do růžových pedálů. 

Aplikace vám přiřadí číselný kód, který použijete pro odemčení zámku vybraného stroje, a můžete směle vyrazit na libovolně dlouhou projížďku. Po jízdě kolo odstavíte a zamknete na nejbližsím vhodném místě, aby ho další uživatel mohl najít třeba při cestě do práce nebo na rande. Aplikace zároveň vyznačuje „nebezpečná místa“, kde je kola zakázáno nechávat, nebo kde hrozí jejich odcizení. Po uzamknutí kola jen zmáčknete v mobilní aplikaci, že jste kolo vrátili, a na mapce udáte jeho polohu. A když najdete nepojízdný stroj nebo na něm objevíte jakoukoli závadu, jednoduše ji přes appku nahlásíte. Aplikaci Rekola si stáhnete zdarma pro zařízení s operačním systémem iOS nebo Android