Chinaski nabrali druhý dech s přispěním Kollera


Dlouho beznadějně vyprodanou Incheba Arenu na pražském Výstavišti včera naplnili skalní fanoušci kapely Chinaski, kteří se nemohli dočkat podzimního turné. Po pauze, kterou si v létě vyžádala tragická smrt bubeníka Pavla Grohmana, se Chinaski opět dostali do formy a s pomocí Davida Kollera předvedli naprosto plnohodnotnou show.

Všichni příznivci kapely si oddechli, když Chinaski po nečekané odmlce oznámili, že pokračují v hraní a absolvují plánovanou šňůru koncertů. Na přípravách turné s názvem Space Tour se podílel ještě Hroch, jak se přezdívalo bubeníkovi a zakladateli skupiny Pavlu Grohmanovi. Za bubny se na jeho místo posadil profesionál na slovo vzatý, David Koller, který se proslavil jako bubeník skupiny Lucie, nyní se věnuje sólové dráze a koncertuje se svou novou kapelou. Přátelům ze skupiny Chinaski podal pomocnou ruku a nazkoušel s nimi dobře známé i nové songy a do jejich koncertu vnesl svůj specificky dynamický styl – výsledek tak vyzněl nezvykle energicky.       

Dvojité křtiny
Přestože bylo záměrem kapely přesunout se v rámci podzimního turné do menších měst i sálů, z loňského velkolepého halového turné ponechali pro diváky lákavá projekční plátna a působivé světelné efekty. Nedočkavé publikum nejdříve naladil svými baladami písničkářský objev české hudební scény Tomáš Klus, kterého doprovodil kytarista Jiří Kučerovský. Chinaski nejdříve na pódiu pokřtili koncertní CD a DVD nazvané Když Chinaski, tak naživo a druhý díl Autopohádek, kmotrem se stal herec Pavel Nový.

Publikum se naplno dostalo do varu již při prvním zahraném songu Vedoucí, výběr písní byl vyvážený, staré vypalovačky typu Stejně jako já nebo Dlouhej kouř se střídaly s novějšími songy. Muzikanti měnili nástroje a kromě tradičních kytar, basy, bubnů, trubky a saxofonu do vystoupení začlenili i megafon, tamburínu, africký buben a obrovský gong zavěšený nad pódiem. Atmosféru dokázali udržet téměř hodinu a půl, poté si publikum vyžádalo přídavek, který zahájil svým bubenickým sólem Koller, a následovaly punkové Punčocháče, Můj svět a Vinárna u Valdštejna.

Chinaski ve videoklipu Basama Fousama

http://www.youtube.com/watch?v=1ny48JwViq8

Spojení Chinaski – Koller je jen dočasné, Koller odehraje s kapelou pouze nynější turné. Stálého bubeníka našli Chinaski v osobě Oty Petřiny, se kterým už nyní tráví čas ve zkušebně. Otakar Petřina mladší je synem rockového kytaristy Oty Petřiny a Hany Petřinové, manažerky kapely Chinaski. V Česku je zatím známý spíše pod přezdívkou Marpo – jako kontroverzní, ale úspěšný raper.

Ti, kteří zaváhali a nedostali se včera do malé haly na pražském Výstavišti, mají možnost zajít ještě na dva poslední koncerty v rámci turné Space Tour, a to v Kladně a Šumperku.

Chinaski
20. 11. 2008, Incheba Arena, Praha

Témata: