Chinaski zdramatizovali své povedené Autopohádky. Přišli hlavně rodiče s dětmi


Fenomén české hudební scény, kapela Chinaski, přichází s originálním projektem Autopohádky Live. Série vystoupení kombinuje akusticky hrané největší hity s divadelním představením. V jednom vystoupení pohádka a písničky z CD Autopohádky I. a II. Včera zazněla premiérově Pohádka o Plivníkovi před pražským publikem v divadle Hybernia.

Texty k Autopohádkám z velké části vymyslel tragicky zesnulý bubeník Pavel Grohman a skupina Chinaski se rozhodla jeho nápady dovést do konce. V hlavní roli vypravěče a herce vystupuje frontman Michal Malatný. Je vidět, že on i zbytek kapely se tímto netradičním představením dobře baví. Bavilo se i publikum, ve kterém měli nejpočetnější zastoupení rodiče s dětmi.

Jedna veselá pohádka…
Na začátku seznámil Michal Malatný diváky s tím, co je vlastně čeká, a vyprávění Pohádky o Plivníkovi mohlo začít. Osobitým způsobem a za zdatného sekundování ostatních členů kapely pojal příběh o jistém šoférovi Krupičkovi, který nikdy nemyl své auto, až se mu v něm usídlil Plivník. Vcelku jednoduchou a veselou pohádku prokládali hudebníci neméně veselými krátkými písničkami. Charismatického Malátného, který předvedl svůj herecký talent ve filmu Chyťte doktora, doslova hltaly pohledy dětí i fanynek všech věkových kategorií. Vyprodaná Hybernia ale tleskala i dobře zkarikované dvojici policistů v podání baskytaristy Ondřeje Škocha a nového bubeníka Oty Petřiny.

Poslechněte si Hvězdy nad hlavou z Autopohádek

… a tradiční smutnější písničky
Po přestávce zazněly největší hity Chinaski v unplugged podobě. Tady si v kontrastu s veselými Autopohádkami teprve uvědomíte, kolik smutných a většinou také pomalých songů má tahle parta v repertoáru. Zazněly stokrát omílané a pod kůži zaryté hity Drobná paralela, Láskopad, Dobrák od kosti, Vedoucí, Vrchlabí nebo třeba Tabáček.

Poslechněte si píseň Vrchlabí

Skupina si poradila i s rychlejší písní Basama fousama, kterou si vyžádali diváci. Atmosféra v divadle chvílemi připomínala spíše neformální posezení s přáteli než strojově odvedený výkon dlouholetých profesionálů. A to je dobře. Závěrečná Můj svět byla vskutku symbolickým uzavřením celého představení.

Poslechněte asi živě Můj svět

Fanoušci, kteří přišli na své idoly, si mohli po celou dobu spokojeně pobrukovat oblíbené nekonfliktní popové melodie. Ostatní, kteří tuhle skupinu berou spíše jako typický produkt české hudební scény, mohli zažít milé překvapení, zejména díky opravdu zajímavě vymyšlené první polovině vystoupení.  

Chinaski: Autopohádky + akustický koncert
29. dubna 2009, Divadlo Hybernia, Praha