Chinese Democracy od Guns N‘ Roses v Čině zakázali 


Návrat Guns N' Roses na scénu byl šokující událostí sám o sobě. Ale to, co přišlo po vydání nového alba Chinese Democracy, očekával jen málokdo. Komunistické vedení Číny desku zakázalo. Podle místních úředníků o tuhle hudbu nemá nikdo zájem: je prý příliš hlučná a ukřičená.

Demokracie je pro Čínskou lidovou republiku navýsost citlivé téma. Proto ta hysterická reakce na název nového alba Guns N‘ Roses. To by ale nebyl Axl Rose, aby oheň ještě víc nerozdmýchal. V titulní písni Chinese Democracy zpívá o Falun Gongu, náboženském hnutí, jehož členy v Číně tvrdě pronásledují. Na veřejnosti se o tomto uskupení není radno zmiňovat. Album s kontroverzním pojmenováním si tak zmínkou o hnutí zatlouklo poslední hřebíček do své rakve, vyrobené v Číně.

Poslechněte si Chinese Democracy

Následoval zákaz a v tamním tisku se objevilo nařčení, že album „obrací své kopí proti Číně“. Na předním asijském vyhledávači Baidu.com navíc zablokovali vyhledávání hesla Chinese Chinese DemocracyDemocracy. Mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí komentoval situaci po svém: „Pokud já vím, mnoho lidí nemá tuto hudbu v oblibě. Je příliš hlučná, ukřičená.“
Skupina Guns N‘ Roses i přesto žije v přesvědčení, že se deska k Číňanům dostane. Na oficiálních stránkách alba (chinesedemocracy.com) se fanoušci mohou dočíst prognózu: „Je vysoce pravděpodobné, že album Chinese Democracy ovládne celý čínský černý trh, který je široko daleko znám kvůli pašeráctví amerických filmů a hudebních nahrávek.“
Čínská vláda má o důvod víc ke znepokojení: kapela totiž oznámila, že album Chinese Democracy je jenom první vlašťovkou z chystané trilogie. Název pokračování dosud nikdo nezná, ale druhého dílu by se fanoušci měli dočkat do roku 2012.

Podívejte se na klip Guns N´ Roses Welcome to the Jungle

Témata:,