Chlöe Howl: Slíbila jsem tátovi, že se do školy vrátím. Ale kdepak

KatarínaStraková

Sedmnáctiletá britská zpěvačka Chlöe Howl byla na letošním festivalu Rock for People poprvé na turné v cizině. Svérázná a bezprostřední zrzka s obličejem posetým pihami se během hovoru živě rozkládala rukama a neustále smála. „Ze školy jsem odešla v šestnácti letech bez vědomí táty,“ vyprávěla, co následovalo po podepsání smlouvy s nahrávací společností Columbia.

Chlöe, Jak ses dostala k hudbě?
Když jsem byla malá, rozhodla jsem se být zpěvačkou a od té doby jsem dělala všechno proto, abych toho dosáhla. Když mi bylo asi deset, potkala jsem hudebního producenta Dannyho a ten se mě ujal. Naučil mě psát písničky a podobné věci, pomohl mi hudebně se vyvinout. Mám štěstí, že jsem jako dítě měla silnou vůli. Dnes jsem hrozně líná, už bych to asi nedokázala.

Předpokládám, že ještě chodíš do školy…
Ne, odešla jsem, když jsem podepsala smlouvu u vydavatelství. Škola mě nebaví a po podpisu smlouvy jsem už neměla žádný důvod v ní zůstávat. Vždycky jsem si představovala, že budu jako každý chodit do osmnácti do školy. Potom jsem ale najednou dostala práci, tak jsem si řekla, že na to kašlu. Teď dělám jenom muziku a to mě baví.

http://www.youtube.com/watch?v=bBZBz04KMHY

Co na to tvoji rodiče?
Nó… (smích) Když jsem odešla ze školy, neřekla jsem to tátovi. Když to zjistil, musela jsem mu slíbit, že se tam vrátím. Po pár týdnech se mě zeptal, jak to jde ve škole, a já říkám: „Ups, eh… víš, já se tam nevrátila.“ Nemohl s tím nic dělat. Trochu se uklidnil, když mě viděl v televizi. Zato moje máma to bere dobře.

Jezdí s tebou po koncertech?
Občas. Ale ona není ten typ vlezlé mámy. Když ji pozvu, vždycky přijde, ale mimoto má spoustu jiných věcí na práci.

Co tě na festivalech baví?
Před pár dny jsem se vrátila z Glastonbury a musím říct, že festivaly miluju. Všichni jsou takoví veselí a přátelští, s každým se můžeš začít bavit.

Už jsi někdy hrála na zahraničním festivalu?
Abych byla upřímná, jsme teď s kapelou poprvé v zahraničí. Rock for People je můj první opravdu velký festival, kde vystupuju na hlavním pódiu. Je to vzrušující.

http://www.youtube.com/watch?v=om7zg-M0rZM

Jak ses vlastně na Rock for People dostala?
Vůbec netuším, jak na mě přišli. Můj manažer mi zkrátka jednoho dne napsal: „Hele, pojedeš hrát do Prahy,“ tak jsem řekla: „Jasně, proč ne?“ A bylo to. 

Spolupracovala jsi s producentem Chrisem Zanem, který dělal například s Holy Ghost!, Nelly Furtado nebo Friendly Fires. Jaká s ním byla práce?
Pracovali jsme spolu v New Yorku, což bylo zároveň poprvé, kdy jsem v tom městě byla. O to jsem z té práce byla nadšenější, velké město, velký producent… Kromě toho, že je Chris velmi talentovaný, je taky hrozně v pohodě. Užila jsem si s ním spoustu zábavy a koupil mi mnoho mexického jídla.

Témata: