Chvrches hlásají hravý pop. Dejte se i vy na jejich víru

ondrejbambas

Glasgowská skupina Chvrches funguje teprve dva roky. Ale: Po podařeném prvním singlu v loňském roce se přes malá vystoupení a jedno vydané EP dopracovala až na předskokany Depeche Mode na jejich letošním turné. Nyní vydává první velkou desku. Velmi dobrou.

Vybrat si stejné jméno jako je označení používané pro „kostely“ nebo „církve“ není nejšťastnější rozhodnutí, pokud chcete, aby vás na internetu každý snadno vyhledal. Skupina tedy zaměnila  „u“ za „v“ a Chvrches s deskou The Bones Of What You Believe vesele kolují virtuálními prostory.

Poslechněte si Chvrches v Youradiu

Radost je také emoce, která je z jejich hudby a zpěvu roztomilé Lauren Mayberry cítit; elektronický synthpop skotského tria nese jasné atributy vlezlé, ne nějak objevné, přesto stále příjemné muziky, o jakou byste klidně mohli zavadit v rádiu.

Zářným příkladem je hned úvodní The Mother We Share – retro nádech, syntetizátory, samplery, trocha kytary, střední tempo a chytlavý refrén o nesnadném souznění a nepodařeném vztahu. Stejně povedené jsou i We Sink a Gun; a ať už to zní jako zrychlení Depeche Mode (možná proto si je pozvali na turné) nebo indie verze Ellie Goulding, u Chvrches jde hlavně o hravost a schopnost poskládat zvuky dohromady tak, aby všechny beaty a smyčky držely dobře pohromadě.

The Bones Of What You Believe ale nenabízí jen zábavné singly, které jsme měli možnost slyšet už dřív. Jak nastiňuje další z vydaných skladeb, pozvolna tající Recover, skupina to umí i s vážnějšími tématy. Tether tak připomíná zpověď bez dohledného konce, a proto ji kapela stočí do disko climaxu ve stylu M83. Francouzskému projektu se ostatně podobají i další pasáže, v nichž mikrofony přejímají pánové Iain Cook a Martin Doherty.

Vlivů a podobností koneckonců u Chvrches naleznete spoustu, od zmiňovaných Depeche Mode, přes Purity Ring až k The Naked And Famous, o kterých jsme nedávno psali (zde) v souvislosti s novou deskou Placebo. A přestože mají tyhle nahrávky v lecčems hodně blízko, Chvrches zní navzdory menší pestrosti soudržněji.

http://www.youtube.com/watch?v=aIHUyIW0gfo

Z The Bones Of What You Believe je cítit, že pro Cooka ani Dohertyho nejsou Chvrches první projekt, a také zpěvačka Lauren dokazuje, že s vystudovanou právnickou a žurnalistickou Chvrches - The Bones Of What You Believeškolou by jí v kancelářích byla škoda. Jejich hlásání hravého popu je pro společnost jistojistě užitečnější, a pokud se jim na tuhle víru podaří obrátit i další ateisty, bude to jenom dobré.

Chvrches – The Bones Of What You Believe
Vydavatelství: Virgin Records
Celkový čas: 48:00
Sezam skladeb: The Mother We Share, We Sink, Gun, Tether, Lies, Under the Tide, Recover, Night Sky, Science/Visions, Lungs, By the Throat, You Caught the Light

Témata: