Chytrý pop bez zpěváka v hlavní roli. To jsou Sunflower Caravan

Stefan-Titka

Už osm let je můžete slýchat po různých klubech, ale teprve teď přicházejí pražští Sunflower Caravan na trh s eponymní debutovou deskou. Progresivní kapela, která se nebojí natvrdo prohlásit, že hraje pop, je výjimečná především svým složením: vystačí si s baskytarou (Michell), hammondkami (Andy) a bicími (Vít). Místo aby se opírala o zpěvné party, zakládá svá živelná vystoupení na instrumentální aranži.

Debutová deska Sunflower Caravan oproti koncertům ovšem čistě instrumentálí není. Chlapcům se totiž podařilo zlákat hned několik hostů. V písních The Hidden Words a This Chart odhalíte Emu Brabcovou (dříve Khoiba), ve What is Happiness?, našlápnuté hitovce, která by si určitě zasloužila pozornost rádií, si zazpíval Jens Andersson, klávesista švédských The Ark. Album produkoval jiný člen kapely The Ark – Martin Axén.

Může se pop ještě někam posunout?
Samozřejmě, že tyto tři zpívané singly trochu klamou tělem. Kapela sice získává naprosto nový rozměr a dokazuje, že i k ní může hlas sednout, ale co dělá Sunflower Caravan zjevením na české hudební scéně, je právě síla v instrumentálních záležitostech. Z nich dýchne zvláštní hravost moderního zvuku v kombinaci s retro prvky. Třeba takové „květinové“ songy Shallow Meaning, Easy Tricks nebo In Växjö znějí skoro jako základy písní od The Doors, ke kterým Jim Morrison tehdy ještě nenazpíval svůj part. Tam, kde se popové skladby obvykle omezují na opakování zpívaných refrénů, Sunflower Caravan absence zpěvu nebrzdí. Naopak jim umožňuje velmi dobře a po svém gradovat aranže, ať už v dravých, nebo v komornějších skladbách.

Debutová deska Sunflower Caravan je kladnou odpovědí na otázku, zda se pop může v dnešní době ještě někam posunout.   

Sunflower Caravan
2009, vydal Soundsquare
Stopáž: 47:33 
Skladby: The Hidden Words, Change Your Designer, What is Happiness?, Take Courage, In the Southwest Sky, Hippodrome Freak, Interlude, This Chart, Somewhere in a Crowd, Say, Robot Love, Shallow Meaning, Easy Tricks, In Växjö, The Light Motives.

 

 

Témata:,