Clou: Nové kousky od starých psů

kristinabila

Kariéra pražských Clou se odvíjela pozpátku. Místo toho, aby se k úspěchu pomalu přibližovali přes několik neúspěšných ípíček, odstartovali ve velkém stylu v MTV. Z vrcholných příček však začali pozvolna klesat, a přestože jméno kapely na české scéně nikdy úplně nezapadlo, svěží vítr už do ní muzikanti nepřinesli. To by se však se čtvrtou deskou Old Dogs New Tricks mohlo změnit.

Clou se nedobrovolně zúčastnili řady škatulkování – od emo, punku, přes rock až po hardcore. Ale kdo by se trápil s nálepkováním, když mu patnáctkrát v týdnu běhá videoklip na MTV? Island Sun byl a do dneška reprezentuje šťavnatý hit v celé kráse, od té doby ale přece jen uteklo pár let.

Poté, co s první deskou Postacrds kapela sesbírala všemožná ocenění, od ní odešel baskytarista a sestava se jen kulhavě stavěla na nohy. Eponymní nahrávku Clou prý nikdo nepochopil a třetí For Tonight jen tak proletěla kolem.

Poslechněte si nové Clou v YouRadiu

Co bylo, nechme stranou. Clou nabírají druhý dech. Jak že zní to známé přísloví? Starýho psa novým kouskům nenaučíš? Pánové jej popírají v největší míře. Čtyři roky trvalo, než ustálili současnou sestavu, založili rodiny a zkusili se vrátit k začátkům. Pomohlo to; jejich novinka je energická, nápaditá i zábavná.

Sem tam klávesy, coldplayovské oooo-ooou popěvky, smyčce a všudypřítomné kytary a hotovo. Clou se poučili, z jakých nástrojů i zvuků se dnes tvoří úspěšné skladby, a ze svého studia vytěžili maximum. Na novince nechybí ostřejší rockovky ani dojemné balady (I Got To Know s Martou Jandovou). Chvílemi se sice trojice Lukemo, Rae a Petrock potácí na hraně patosu, není to ale nic, co by další skladba nevybalancovala zpátky.

Největší problém starých psů je tak v tom, že se hned v několika momentech, například v teenagerovské The Weekend Punk, násilně pokouší o hitovost. Přitom to nemají zapotřebí, klidnou Now I Need a Lie, smyčcemi Clouvyšperkovanou Together nebo závěrečnou Get Awesome si fanoušci oblíbí právě pro jejich neúčelovost.

Old Dogs New Tricks zní jako Keane, Coldplay a Razorlight dohromady, za což do určité míry může nejspíš také producent Ecson Waldez. Nejde o desku, která by českou scénu převrátila naruby, kapele se ale aspoň na chvíli podařilo docela hezky provětrat prostor, který byl hezkou řádku měsíců zatuchlý.

Clou – Old Dogs New Tricks
Vydavatelství: Vis-A-Vis Production
Celkový čas: 42:11
Seznam skladeb: The Runaways, Together, Good Friend, Rock And Roll, 1000, I Got to Know, Now I Need a Lie, The Weekend Punk, The Next Drink, Keep You, Get Awesome  

Témata:,