Štítek Reklama
3. 7.2009

Co jíst na festivalech? Pryč od klobás a párků!

  • Článek
Více článků jako tento
Motiv detailu novinky

Na hudebním festivalu je samozřejmě nejdůležitější vychutnávat si hudbu. Ale nejpozději následující ráno už každý zatouží po něčem dobrém k snědku. Co všechno si můžete na českých festivalech dopřát a kolik vás to asi bude stát?

Snídaně
Typický festivalový den zpravidla začíná něčím malým do žaludku. V takových případech může posloužit tradiční ranní polévka, nejčastěji česnečka za pár „kaček“. Kvalita bývá různá, nicméně takováto snídaně vám pomůže absolvovat další náročný den. Kdo po ránu potřebuje svůj šálek kávy, neměl by narazit na žádný problém. To je dnes na festivalech samozřejmost.

Svačina
Až do oběda můžete vystačit s konzumací nápojů, ale když se procházíte po areálu a všude míjíte stánky s něčím na zub, těžko odoláváte. Nabízí se ryzí klasika: bramboráček nebo párek s hořčicí a koneckonců i smažené langoše. Do popředí se dnes dere vařená kukuřice, korbáčiky, cukrová vata, oříšky v cukru a další sladkosti. Čím víc lákadel, tím větší nápor na vaši peněženku.

Hlavní jídlo
V současné době už festivalová nabídka jídel vypadá téměř jako v restauraci, jen je bez pořádné oblohy, bez obsluhy. A s jídlem v ruce si musíte sami najít aspoň relativně čisté místo ke krátkému posezení. Konec je kdysi tradičním klobásám s chlebem a hořčicí (kečupem)! To už není příliš lákavé.

Zpočátku nenápadně, ale poměrně rychle vzrostla obliba řeckých gyrosů v pita chlebu. Na pultech se objevily také vydatné porce čínských nudlí a dokonce to nejchutnější grilované maso. Vepřová krkovička nebo kuřecí prsíčka namočená v mnoha různých marinádách a vybraně okořeněná. Pravda, někdy se nejedná o zrovna libové kousky, ale je to větší luxus, než jen stará dobrá tučná klobása.

Do nabídek se dere i mexická kuchyně. Pálivá omáčka či ostřeji kořeněné maso už tu bylo, ale letos se objevuje i několik opravdu pikantních masových směsí, přičemž si je můžete nechat libovolně namíchat a za cenu od 75 Kč se řádně najíst. Na větších festivalech jistě bude k dostání i pizza anebo ve stylových čajovnách exotický kuskus. Poslední dobou není nouze ani o stále se rozšiřující výběr vegetariánských jídel. S dostatkem hotovosti si můžete i hodně pochutnat.

Přibližné ceny hlavních pokrmů:
Klobása: 30 Kč
Gyros: 50 – 70 Kč
Čínské nudle: 60 Kč
Plátek masa: 70 a více Kč (podle velikosti)

Co se může hodit navíc?
Při výjezdu na akci si s sebou kupte čerstvé pečivo a k tomu něco trvanlivého; ideální bývají paštiky anebo třeba sušené maso. Nic extra, ale i ve velkých vedrech po jejich požití přežijete ve zdraví. Tak hodně zábavy a dobrou chuť!

Fotogalerie

Mohlo by tě také zajímat

  • Článek
YouRadio

Začni poslouchat, co tě baví

iStyle
Štítek Reklama