10 věcí, které jste nevěděli o Sám doma: Zranění doopravdy, neviditelný pavouk a sladké ozdoby

Redakce

Vánoce jsou sice ještě daleko, ale jak víme, už za chvíli budou nákupní centra prodávat balicí papíry a mašle, aby se nic nepodcenilo. K Vánocům jednoznačně patří film Sám doma, který všichni moc dobře známe. Zde je ale několik faktů, které jste možná ani vy netušili.

  1. Zranění doopravdy. Joe Pesci, který hrál Harryho, způsobil tehdy devítiletému herci Macaulay Culkinovi doopravdické zranění při natáčení scény, kdy Kevin visí na dveřích. Jizva herci prý zůstala dodnes.
  2. Guinessova kniha Rekordů. Film se udržel na prvním místě po dobu dvanácti měsíců. Film je v knize uveden jako nejlepší akční komedie.
  3. Dům McCalistrů turistickou atrakcí. Pokud byste chtěli někdy navštívit dům McCalistrů, máte možnost. Turisté tam chodí běžně. Adresa domu je 671 Lincoln Avenue ve Winnetce, Illinois.
  4. Neviditelný pavouk. Scéna, kdy má Harry na obličeji pavouka, se natáčela bez osminohého tvora. Pavouk se až dodělával ve studiu. Tleskáme herci za výkon – musel celou dobu předstírat, že má něco na obličeji, i když tam nic nebylo.
  5. Změna je život. Harryho měl původně hrát Robert de Niro, ale ten se pak své role vzdal. Udělal chybu, mohl být ještě slavnější, že?
  6. Speciálně pro Sám doma. Černobílý film, na který se Kevin dívá a pak jím straší zloděje, byl natočen speciálně pro snímek Sám doma. Samozřejmě jen pár scén.
  7. Falešné ozdoby. Ozdoby, na které Marv šlápl, když se vloupal do domu, byly vyrobeny z cukroví. Takže zloději vůbec neublížily.
  8. Umění. Plakát filmu, kde se Kevin drží za tváře, byl inspirován slavným obrazem Edvarda Munche – Výkřik. Nikdo to ale asi nepoznal.
  9. Neexistující přítelkyně. Fotografie Buzzovy přítelkyně je vytvořená počítačově. Tvůrci nechtěli použít fotku reálné dívky, aby nikoho celosvětově neponižovali. To jsou hodní kluci, co?
  10. Macaulay si zahrál s bratrem. Kieran Culkin si poprvé zahrál po boku svého bratra Macaulaye Culkina právě v tomto snímku. Ztvárňoval bratra Kevina Fullera, který se v noci počůrával.