Co nás čeká v roce 2009


Nové album Eminema, Green Day i 50 Centa. Comeback No Doubt a Blink 182. Pražské koncerty největších hvězd od Beyoncé přes AC/DC až po Pussycat Dolls. I zveřejnění neznámé nahrávky od The Beatles. To vše a mnoho dalšího nás čeká v roce 2009.

Eminem vydá v roce 2009 novou deskuPraha zažije v letošním roce vystoupení hvězd nejrozličnějších žánrů. V červnu se můžeme těšit na koncert country-rockové kapely Eagles. Pro příznivce tvrdší muziky je určeno březnové vystoupení skupiny AC/DC. Mezi další hvězdy, které vystoupí v České republice, patří Beyoncé, The Rasmus,  Pussycat Dolls, Simply Red, Depeche Mode a Lenny Kravitz. Doufejme, že si hudební fanoušci letos přijdou na své a nebudou zklamáni jako loni, kdy své vystoupení náhle zrušil Kanye West.

Eminem po pěti letech
Na celosvětové hudební scéně je asi nejočekávanější událostí comeback Eminema. Ten by se měl po pětileté odmlce vrátit na hudební výslunní díky albu Relapse. Pozadu nezůstávají ani další rappeři. 50 Cent v letošním roce vydá desku s názvem Before I Self Destruct, Busta Rhymes chystá CD Back on My B.S. Nová alba se očekávají i od Black Eyed Peas (The Energy Never Dies) a Kelly Clarkson. Zvláštností je sólové album Her Name Is Nicole hlavní zpěvačky Pussycat Dolls, Nicole Scherzinger. Možná si vzpomenete na její letní hit Baby Love. Kromě něj byly vydány další tři singly (Whatever U Like, Supervillain, Puakenikeni). Ty se ale s úspěchem příliš nesetkaly. Zřejmě kvůli obavám, že by se debutové album stalo propadákem, bylo jeho vydání posunuto. Namísto plánovaného roku 2007 se jej dočkáme až nyní.

Rozpadlé se skládá
Rok 2009 nám přinese i návrat dávno rozpadlých kapel. Skupina No Doubt vydala své zatím poslední album Rock Steady v roce 2001. Další nahrávky už nevznikly, kvůli úspěšné sólové dráze hlavní zpěvačky Gwen No DoubtStefani. Ta se ale rozhodla zavzpomínat na staré časy a vytvořit se svou mateřskou kapelou nové album. To by mělo být ovlivněno reggae. Rocková kapela Blink 182 byla mnohými považována za definitivně mrtvou od roku 2005, kdy se její členové rozhádali a ukončili její činnost. Kytarista Tom DeLonge zahájil novou kariéru ve skupině Angels & Airwaves, zatímco bývalí kolegové, baskytarista Mark Hoppus a bubeník Travis Barker, založili skupinu +44. Úspěch Blink 182 ale nepřekonal ani jeden projekt. I to byl jeden z důvodů, proč se členové kapely rozhodli skupinu oživit. Mark Hoppus na svém webu uvedl: „Po čtyřech letech nemluvení se snažíme dát znovu dohromady jako přátelé.“

Beatles promlouvají ze záhrobí
Téměř ze záhrobí by se ke slovu znovu měla přihlásit i legendární kapela The Beatles. Paul McCartney má ve svém archivu schovanou 14minutovou nahrávku Carnival of Light, která dosud čekala na zveřejnění. Hudební záznam pořídili v lednu 1967, tedy v roce, kdy kapela vydala své slavné album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band s hitem Lucy in the Sky with Diamonds. Letošní 42leté výročí od pořízení nahrávky by mělo být příležitostí k jejímu zveřejnění.

V roce 2009 se uskuteční i 54. ročník Velké ceny Eurovize. Češi dostanou opět příležitost vybrat si svého kandidáta, který pak bude reprezentovat v Moskvě. Ačkoliv české muzikanty po dvou předešlých ročnících považují za outsidery, doufejme, že na potřetí se jejich reprezentant probojuje do velkolepého finále.