Co se dělo na Pohodě, než ji předčasně ukončila tragédie


Slovenský Bažant Pohoda festival se pyšní označením nejlepšího festivalu na území bývalého Československa. Precizní organizace, výborný line-up, skvělé zázemí a až do letoška počasí bez mráčku. Perfektní obsazení letošního ročníku zastínila náhlá bouře s tragickými následky. Pád zastřešení jedné z hlavních stage si vyžádal lidskou oběť a mnoho vážně zraněných. Ale až do tragédie probíhal program festivalu podle plánu.

Čtvrtek 16. července

Čtvrteční zahřívací kolo opravdu rozehřáli na hlavní stage králové britské elektroniky Basement Jaxx. Jejich energický, hodinu a půl trvající set už mohlo sledovat téměř patnáct tisíc účastníků festivalu. Hřebem večera byl slovenský Sbor svaté Cecílie společně s Royal Choral Society z Londýna. Do magického chorálu vypouštěli pořadatelé tzv. Balóny štěstí, které na obloze simulovaly obrovské zářící hvězdy.

Pátek 17. července

Do festivalového areálu zavítala legendární Patti Smith. Obrovský prostor před hlavní scénou zaplnilo několik generací lidí do posledního místečka. Vytvořili po osmé hodině večerní jedinečnou atmosféru nejen při největších hitech (samozřejmě, že zazněla i Because The Night).

Na ČSOB stage vystoupilo mimo jiné i multižánrové mezinárodní uskupení N.O.H.A., jemuž kralovala éterická zpěvačka Minerva Perez v bílo-růžové a neustále pobíhající Sam Brown  s širokým úsměvem.

Poslechněte si skupinu N.O.H.A.

V O2 stanu dostaly po setmění prostor hvězdičky britské scény Hadouken!. Na mladé rebely z Leedsu čekal vydatně zaplněný prostor pod plachtou stanu. Z koncertu dav odcházel mnohem spokojenější než fanoušci The Ting Tings, hvězdičky britské scény posledních dvou let. Jejich vystoupení by nemělo chybu… Jenže Katie White a Jules De Martino na sebe nejprve nechali deset minut čekat, pak spustili svůj nadupaná set, který rozbouřil celé publikum a v němž zazněla celá debutová deska We Started Nothing. Ta je ale jediný materiál, který The Ting Tings mají, po zhruba čtyřiceti minutách beze slova opustili pódium.

Po půlnoci se dostalo na australské elektro mágy Pendulum. Ti se představili tamnímu publiku již v předešlém ročníku – přijeli ale jen DJ´s s mixážními pulty. Letošního vystoupení se zúčastnila celá šestičlenná formace s živými nástroji. Výbušný set, kterému kralovaly hlavně agresivně blikající světla, nepokazil ani fakt, že Pendulum zakázali během svého vystoupení natáčení i veškeré projekce.

Poslechněte si živě skupinu Pendulum

Sobota 18. července

Program na den i večer byl opět bohatý – Does It Offend You, Yeah?, Klaxons, Tata bojs a Ahn Trio, Emiliana Torrini z Islandu, legendy a startéři indie šílenství Travis, norští blázni s mrazáky Hurra Torpedo a mnoho dalších.

Největší prostor si ale bohužel vydobyla formace tvořená mračny na obloze. Od druhé hodiny odpolední už všichni věděli, že se festivalu nevyhne déšť. Začalo se ochlazovat, vítr sílil a objevovaly se první informace o silné bouřce. V době valících se temných bouřkových mraků už se nehrálo na žádné velké scéně, kromě stanu O2 Areny. Do něj se po půl čtvrté odpolední opřel prudký poryv větru a silná konstrukce nápor nevydržela. Stan se zřítil uprostřed koncertu skupiny AMO ve chvíli, kdy se v něm nacházeli nejen její fanoušci, ale i lidé, kteří se jen chtěli schovat před sílícím přívalovým deštěm.

Bažant Pohoda festival
16. – 18. července 2009
Areál letiště Trenčín, Slovensko

Hlavní hvězdy: Patti Smith, Pendulum, Klaxons, Razorlight, Basement Jaxx
Nestihli vystoupit: Klaxons, Tatabojs a Ahn Trio, Hurra Torpedo, Emiliana Torrini, Warren Suicide, Jape

Témata: