Co skrývá Moravský kras? Jeskynní koncerty, pravěk i armádní historii

karolinabranikova

Máte pocit, že prohlídky jeskyní jsou jen o studených, vlhkých stěnách a tmě? Jste na omylu. Jeskynní komplexy Moravského krasu nabízí daleko víc. Do podzemí můžete zavítat na koncert, přiučit se něco z archeologie nebo proniknout do odtajněných prostor armádního velitelství.

Kateřinská jeskyně

Za legendami a mystickými výjevy se vydáme do Kateřinská jeskyněNajdeme ji před spojem krasových kaňonů Suchý a Pustý žleb u Skalního mlýna. Podle terminologie jeskyňářů se jedná o tzv. výtokovou jeskyni Punkvy, která vznikla díky proudění řeky do propasti Macocha. 

Samotnou jeskyni tvoří mohutné dómy spojené chodbami a hlavní dóm o rozměrech 95x44x20 metrů je největším prostorem Moravského krasu, do kterého se může podívat i veřejnost. Díky jeho skvělé akustice se tu několikrát do roka pořádají hudební koncerty. Benefičního koncertu Cave Beat se letos v květnu zúčastnili Dan Bárta, Lenka Dusilová nebo En-Dru. Na první pohled vás ale jistě zaujme krápníková výzdoba, stalagmitový Bambusový lesík a barevně nasvícený útvar Čarodějnice. 

Své jméno získala jeskyně podle místní pověsti o dívce, která se do jeskyně schovala i se stádem ovcí před přicházející bouřkou. Když se vyčasilo, Kateřina zjistila, že se jedna ovečka zatoulala do temných skalních útrob, a vydala se ji hledat. Sama ztratila cestu a ráno našli vesničané její mrtvé tělo. Dnes se vám ale nic podobného nestane díky svědomitým průvodcům, kteří si vás budou na prohlídkových trasách pečlivě hlídat. 

Zdroj: caves.cz

Sloupsko – sošůvské jeskyně

Pokud patříte mezi lovce tuzemských nej, rozhodně byste neměli vynechat návštěvu Sloupsko – sošůvských jeskyní. Jejich podzemní prostory totiž tvoří rozsáhlý kompex síní, chodeb, dómů a podzemních propastí a tvoří nejdelší zpřístupněnou jeskynní trasu u nás. 

Celkem čtrnáct jeskyní ve dvou patrech můžete prozkoumat na kratším či delším prohlídkovém okruhu. Oba končí v jeskyni Kůlna, kde byly nalezeny přes 45 tisíc let staré ostatky neandrtálského člověka. V rámci historické prohlídky vás budou zasvěcení průvododci v kostýmech informovat o několikatisícileté minulosti místních jeskyní a prohlédnout si můžete i archeologickou expozici. 

Prohlídka vás zavede také do Eliščiny jeskyně s bohatou krápníkovou výzdobou, kde se – stejně jako v Katřinské jeskyni – pořádají koncerty komorní hudby. Uvidítě také osmdesát metrů hlubokou Nagelovu propast, která je největší podzemní propastí svého druhu u nás. 

Cave Beat Festival ve Sloupsko-sošůvských jeskyních. Zdroj: Facebook festivalu

Jeskyně Výpustek

Jedním z nejvýznamnějších jeskynních systémů Moravského krasu jsou – po vypuštění Punkevní jeskyně – jeskyně Výpustek. Historie jejích hlubin sahá minimálně do 17. století, kdy se kroniky poprvé zmínily o přítomnosti lidí. Podle historických záznamů sem chodili především mastičkáři kvůli pravěkým ostatkům zvířecích koster, ale opravdu rušno tu začalo být až v průběhu 19. století. 

Výpustek a okolí Křtinského potoka se nachází necelých dvacet kilometrů severovýchodně od Brna nedaleko obce Křtina a nejlépe se sem dostanete autem nebo na kole. Pod povrchem vás čeká impozantní dvousetmentrová stavba bývalého armádního velitelství, které vojáci definitivně opustili teprve začítkem 21. století. Během druhé světové války tu dokonce byla umístěna podzemní továrna na výrobu leteckých součástek a při prohlídce podzemních prostor na vás bude doslova dýchat trocha armádního tajemství.

Jeskyně Výpustek. Zdroj: Správa jeskyní moravského krasu