Co to je? Nejmenší obraz na světě! Najdete ho v Pelhřimově

Redakce

Štefan Danilovič (63) měl od mládí talent tvořit krásné věci, proto není divu, že se vyučil tesařem. Ještě před svými dvacátými narozeninami jej ale pohltilo výtvarnictví. A právě jedno z jeho děl je součástí výstavy v pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit. Dílo má pouhých 0,55 x 0,55 milimetrů a je zřejmě nejmenším obrazem na světě. Danilovič je bezpochyby výtvarník každým coulem, pracuje se dřevem, kreslí, maluje a dlouhá léta věnoval se grafice.

„Všechno jsem se naučil sám. Z knih, od známých, chodil jsem do galerií prohlížet si díla soudobých autorů,“ vysvětluje Štefan Danilovič.

Talent mu byl bezpochyby dán do vínku, protože jak sám říká, jeho maminka byla velmi zručná a ráda háčkovala. „Už při škole jsem se začal víc zajímat o dřevořezbu, ale získat potřebné nástroje nebylo vůbec jednoduché,“ dodává umělec. Přesto se nenechal odradit a dodnes je řezbářství nejen jeho obživou, ale i velkým koníčkem.

S dřevořezbou začal již v 70. letech a postupně k ní přidal i další zajímavá odvětví – linoryt, grafiku, kresbu, malbu, rytí do drahokamů či plastickou ocelorytinu. Fascinuje ho vše, co je náročné na čas i materiál a malba miniatur mezi takové práce bezpochyby patří.

Samotnému studiu techniky se věnoval rok a půl. „Od namočení štětce po jeho položení na papír je prodleva, během které stihne štětec uschnout. Vše je otázku setiny milimetru, vyžaduje to naprostou přesnost, velkou disciplínu,“ popisuje.

„Rád objevuji nové techniky. V devadesátých letech jsem se například věnoval výrobě luxusních nožů. Nedávno jsem se k tomu rozhodl vrátit, je to velmi zajímavé řemeslo,“ říká. „Dokonce jsem vytvořil několik miniatur nožů i dalších ocelorytin,“ doplňuje řezbář.

S miniaturami se poprvé setkal v Polsku, kde s manželkou přechodně pobýval v roce 1999. Nejprve se pustil do velmi malých obrázků o rozměru 1,5 x 2 x 3 centimetry. Přestože už to je opravdu maličký rozměr, chtěl svou práci posunout ještě dál. Studoval a trénoval zpoždění či prodloužení schnutí barvy i malbu pod velmi silnou lupou.

Na obrazu vystaveném v Pelhřimově najdeme letní krajinku. Je malovaná technikou akvarelu na papír a její velikost je 0,55 x 0,55 milimetrů.

Obraz, ne-li spíše obrázek, je zarámován v rámečku ze stříbra. „Obraz jsem namaloval v únoru 2001, tedy dva roky poté, co mě miniatury uchvátily,“ vysvětluje autor a dodává, že kresbě a malbě miniaturních děl se věnuje dodnes.

Dílo chtěl přihlásit do Guinessovy knihy rekordů v roce 2001 ve Velké Británii, podle jeho slov, pro ně tehdy ale nebyla naše republika zajímavá. Rekordy z území ČR a SK neuznávaly, což se dozvěděl až pár let potom. „Stále si myslím, že je to nejmenší obraz na světě,“ míní Danilovič.

Osobností české fotografie za rok 2015 je Pavel Mára, hledač třetího rozměru

Zkuste to doma jinak – designověji!