Co vás letos čeká na festivalu Brutal Assault? Kompletní program zde

Redakce

Festival Brutal Assault – jedna z nejprestižnějších metalových přehlídek na světě – vstupuje do další dekády své existence. Letošní jedenadvacátý ročník už má svůj kompletní lineup. Festival, na nějž jeho fanoušci přijíždějí z celého světa, opět láká na více než stovku kapel všech metalových žánrů. Akce se tradičně odehraje v areálu barokní pevnosti Josefov u Jaroměře.

Letošnímu Brutal Assaultu vévodí například vyslanci stoner metalu Mastodon, polská black metalová ikona Behemoth, osobitý japonský post rock Mono, americký hardcore Parkway Drive, britský kultovní doom metal Electric Wizard nebo temný americký industrial Ministry. Festival však nesází na několik hlavních hvězd, ale na vyrovnaný program tak, aby si každý mohl vybrat své favority.

„Loni jsme šli cestou, kdy jsme neměli jednu velkou kapelu, ale rozložili jsme naši pozornost na celý lineup, což je směr, kterým jdeme i letos,“ podotýká za organizátory Tomáš Fiala.

„Chceme, aby si každý návštěvník mohl užít co největší množství svých oblíbenců,“ dodává.

Odezva fanoušků je podle Fialy fantastická, což je znát na každoročním růstu návštěvnosti. Loni festival přivítal 18 tisíc lidí, letos by se mohla hranice opět o něco posunout.

„Brutal Assault má své dlouholeté příznivce, kteří se nerozhodují podle aktuálních účinkujících, ale přijíždějí za atmosférou. Jsme rádi, že jich je každý rok o něco víc,“ vysvětluje.

Mezi letošní novinky patří například projekt „BA sobě“, kdy se fanoušci mohli v průběhu roku podílet na rekonstrukci areálu josefovské pevnosti. „Odměnou jim bude nejen dobrý pocit, že pomohli svému oblíbenému festivalu, ale také šance získat věcné ceny,“ popisuje organizátor dobrovolnických akcí Tomáš Karlík.

Letos mají fanoušci opět možnost vygenerovat si vlastní plakát s kapelami podle svého vkusu. Pokud fanoušek sdílí svůj plakát na sociálních sítích, může díky tomu vyhrát vstupenky na festival. 

3 fakta o hudebních hvězdách, která jste netušili: Kdo se zamiloval do 13leté holky a vzal si ji?

The Chemical Brothers doplňují letošní program Szigetu. Do programu přibylo přes 20 jmen