Čokovoko: Od slovního fotbalu k rapu


Adéla a Zuzka, dvě sympatické intelektuálky z Brna, které reprezentují hudební projekt Čokovoko, se exkluzivně pro server www.koule.cz rozpovídaly na téma hip hop, vlastní tvorba a plány do budoucna. Prozradily, co si myslí nejenom o českém hip hopu, ale také co je ovlivnilo a proč jsou natolik specifičtí oproti ostatním.

Dokážete popsat, jak vlastně Čokovoko začalo?
Adéla:
K tomu existuje ohraná historka. Asi před čtyřmi lety jsme s kamarády trávily volný čas na venkovském statku. Bylo to úplně strašný, všichni opilí a hrál se ping pong. No a my jsme začaly rýmovat, jen tak, něco jako slovní fotbal.

A je to hip hop? Nebo jakým způsobem se vaše tvorba dá vnímat? Přeci jen, hip hop se vyznačuje určitými znaky, které mi u vás nějak chybějí…
Zuzka:
My jsme si taky chtěly koupit kšiltovky, ale neslušely nám. Parodie to není, ale jde nám o zábavu. Rozhodně nejsme Izer a Dobrodinský.
Adéla: Já bych se spíše přikláněla k zařazení k mluvenému slovu.

A hip hop se vám jako takový líbí?
Zuzka:
Líbí, ale my to neumíme. Na druhou stranu neumíme ani zpívat, a rap je jediný způsob, jak můžeš něco udělat. Jo, a taky nás začal bavit metal, protože jsme zjistily, že ani tam se nemusí umět zpívat.

Na druhou stranu ale na vašich internetových stránkách citujete Indyho a Wiche…
Adéla:
Moc se mi líbil PSH, album Repertoár, to je úplně nejlepší album.
Zuzka: Já jsem vždy sledovala MTV, ale spíše se mi líbila ta kulisa kolem, jak někde hoří, prostě vizuální stránka hip hopové kultury. Eminem mě neoslovuje, zato Salt´n´Pepa, to mě hodně ovlivnilo.

Ale váš instrumentální výběr na desce je čistě hip hopový…
Zuzka:
No, to vybírá Lumír, naše šedá eminence. Spíše šlo o to, že jsme k našim textům potřebovaly nějaký podklad. Ale nebyly jsme pozvány na Hip Hop Kemp, takže hip hop asi nejsme.

Máte vydáno album Best Of, co bude následovat?
Zuzka:
Máme v plánu vydat The Best Of Greatest Hits.
Adéla: My nejsme nějak přehnaně ambiciózní, vyhovuje nám to tak, jak to je. Důležité je, že nás to baví.

A koncerty?
Adéla:
Teď máme období, kdy hrajeme každý týden. Spíše jsou to ale bizarní akce typu homosexuální večírek a podobně.