Colours 2013, den 3.: Taneční karaoke The Knife nenadchlo, klid The xx ano

ondrejbambas

Třetí večer festivalu Colours of Ostrava si přišli na své především fanoušci taneční a alternativní hudby. Zatímco minimalistická party v podání The xx se za svitu měsíce povedla, česká kabaretiérská premiéra švédských The Knife sklidila velmi rozporuplné reakce.

Tvorba švédské elektronické sourozenecké dvojice The Knife (recenze aktuální desky Shaking The Habitual) není jednoduchá, což potvrzují živá představení. Slovo představení je přitom zcela na místě, protože více než o koncert se v jeho případě jedná o jakousi divadelně-taneční show doplněno o (snad) živý zpěv. Obskurní produkce švédského dua skýtá dvě polohy – meditativní a "zábavnou". Obě často diametrálně rozlišné se do „živé“ formy na Colours of Ostrava sice podařilo spojit, výsledek byl ale rozporuplný.

O své show, během které se na stagi pohybovala také feministická skupina Öfa – Kollektivet, The Knife sami nas vém blogu napsali: "Děláme danceoke. Je to něco jako karaoke, ale místo sólo zpěvu tancujete s ostatními. Je to koncept, který propojuje publikum a umělce na pódiu."

Koncept je to na jednu stranu zajímavý, na druhou ale rozhodně neuspokojí každého fanouška, natož náhodného posluchače; a těch se na The Knife přišlo v Ostravě podívat několik tisíc. Barvitost a originalita se ve výsledku The Knifepodařilo týmu The Knife, čítajícího i techniky a zmíněné performery ovládající tanec, „zpěv“ i „hru“ na nástroje, převést do blízkého prostoru, vzdálenější diváci už tak silný pocit ale nezažili.

Colours 2013, den 1.: Sigur Rós byli dobří, chyběl jim ale faktor X
Colours 2013, den 2.: Woodkidovo předčasné finále festivalu

Prvních patnáct minut patřilo konferenciérovi, který se – oděn do retro aerobikového oblečku dokonale vystihující jeho bláznivou povahu – snažil lidi rozhýbat. Upřímně, bylo s podivem, že během jeho šílené show skončil na pódiu jen jeden předmět. Anebo že by si fanoušci víc cenili vratného padesátikorunového kelímku na festivalové pití?

Těžko říct, zda to The Knife mysleli vážně a publikum chtěli prostě zábavně rozcvičit, anebo ho vážně zamýšleli otrávit. Fatktem zůstává, že těch, kteří by na hru přistoupili, nebylo moc a zbytek spíš naštvaně přihlížel anebo rovnou odcházel.  

Iritující začátek alespoň na chvíli zvrátila úvodní A Cherry On Top, při níž na potemnělou scénu přicházeli v kápích oděné osoby a začali rozehrávat roztodivné nástroje. Předkládanou mystiku pak dovršily polemiky o tom, jestli to, co se právě pohybuje na stagi, jsou opravdu The Knife, a jestli náhoudou hru na nástroje jen nepředstírají.

Poslechněte si The xx i The Knife v Youradiu

To britská tichá skupina The xx  problém s přenosem emocí neměla. Její minimalistický, zato pořádně hutný zvuk naplnil kopec za hlavním prostranstvím, kde se nachází druhá hlavní stage. The xx hrají stálý setlist a v souvislosti s jejich jednoduchou hudbou se toho ani moc změnit nedá. Živá vystoupení ale mají především díky Jamie Smithovi odlišný ráz: beaty mění za DJing a občas se mu tak povedel nenápadně narušit tempo celé skladby. Spoluhráči však reagují s rutinérskou přesností, citem a vzájemným souzněním a publiku dávkují emoce pomalu a postupně, přičemž během celého koncertu nemusí vyměnit jediný nástroj.

http://www.youtube.com/watch?v=a1K8Zvqa244

Atmosféru napěchované a semknuté Lucerny, kde The xx v květnu odehráli skvělý koncert (recenze), se v otevřeném prostoru logicky nepodařilo zopakovat a ani zpěv při "hitu" z aktuálního alba Coexist, skladbě Angels, nebyl tak silný, přesto si zaplněná plocha osvícená půlnočním měsícem The xx zjevně užila a trio pravidelně odměňovala upřímým potleskem.

Co hráli The xx:
Try, Heart Skipped A Beat, Crystalised, Reunion, Far Nearer, Sunset, Fiction, Night Time, Swept Away, Shelter, VCR, Islands, Chained, Infinity, Intro, Angels

Colours of Ostrava 2013 – den 3
Dolní oblast Vítkovic, 20. 7. 2013, hlavní hvězdy: The Knife, The xx