Crash! Boom! Bang! Transformers jsou zpátky

Stefan-Titka

V ideálním světě by se třetí pokračování Transformers hodnotilo pouhými citoslovci a věřte, že by to byla ta nejvýstižnější recenze. Ale tohle není ideální svět, a proto neskončíme jen u Click! Clack! Vzmm! Bam! Hennnn!, ale přidáme i pár rozvitých vět. Jedna na rozehřátí: Dokázala trojka trumfnout hodně mizerný druhý díl?

Transformers trojka dvojku rozhodně překonala co se stopáže týče. Tentokrát si v kině posedíte přes dvě a půl hodiny. Odměnou vám bude takřka hodinová bitva uprostřed Chicaga, kde proti sobě stojí hodní lidé s Autoboty a Deceptikoni se zlými lidmi. Ale nepředbíhejme, než se k bitvě dostaneme, první hodinu a půl nás totiž čeká ještě hodně vrtění.

Megan Fox se nevrací!

Poslední dobou je v módě využívat pro příběh skutečné historické události. Naposledy v X-Menovi: První třídě, nyní i v Transformers 3 s podtitulem Temná strana Měsíce. Právě první přistání na Měsíci během mise Apolla 11 je pro scenáristu Ehrena Krugera odrazovým můstkem pro další bombastický spektákl. Apollo 11 nemělo za úkol jen udělat „velký skok pro lidstvo“, ale také prozkoumat havarovanou mimozemskou loď. Ta je, jak už to tak bývá, zároveň klíčem ke zničení a zotročení naší civilizace.

Transformers 3: Temná strana měsíce

Ve snímku se opět setkáváme se starými známými – tedy alespoň s některými. Shia LaBeouf se vrací jako Sam Witwicky a Megan Fox se nevrací jako „ta-holka-co-je-tam-kvůli-záběrům-na-zadek“ (je to spíš téma pro bulvár, ale řekněme si, že problém nastal někde na trase Megan Fox – Steven Spielberg – Michael Bay). Místo ní přichází další modelka, Rosie Huntington-Whiteley, která předvádí nečekané – trumfuje ve špatném herectví už Rosie Huntington - Whiteleytak dost špatnou Megan Fox.

I v Transformers jsou ale postavičky, které místy fungují. John Malkovich už má zřejmě licenci na hraní totálních podivínů a John Turturro (mimochodem host letošního karlovarského festivalu) si také vyslouží úsměv či dva. Ale jinak? Scenárista Ehren Kruger má podivnou představu o zábavě a minimálně v 99 % se jeho a můj smysl pro humor během projekce rozcházely. Jasně, otravných rodičů Sama i souložících psů ubylo, ale i tak je někdy síla sledovat, čemu že se to divák má smát.

Trojka je nejbombastičtější a nejpřehlednější

Jedno se ale režisérovi Michaelu Bayovi musí nechat. Ze všech dílů Transformers je trojka přece jen nejbombastičtější a také nejpřehlednější.
I když nejpřehlednější je třeba brát s rezervou, protože i tady často netušíte, kdo s kým bojuje a s výjimkou Optima Prima (červeno-modrý) a Bumblebeeho (žluto-černý) se v ostatních Transformerech moc orientovat nebudete. Kvůli neschopnosti odlišit roboty pak vznikají nefunkční scény; třeba když se několik Transformerů z opačných táborů dostane do patové situace a míří na Transformer: Víte, který to je? sebe zbraněmi, máte před sebou hromadu plechu a je vám jedno, který z nich to schytá.

Poslední hodina je pak epická a opulentně bombastická. Michael Bay se tu vyřádil, jak mohl – neuběhne snad ani minuta, kdy něco nevybuchuje, na něco se nestřílí nebo se dramaticky nekřičí.

Závěrečná bitva sice ospravedlní cenu za lístek, ale příběhu, který už vlastně dávno skončil, nijak nepomůže. Poslední hodinu jako kdyby na vás Michael Bay freneticky křičel: „Jsem Michael Bay! Jsem Michael Bay! Koukejte!“ V jednotlivostech tahle bitva sice funguje, ale v celku rytmicky pokulhává a celou hodinu nikoho v pozoru neudrží.

Transformers 3 (Transformers: Dark of the Moon)
Režie:
Michael Bay
český dabing/české titulky, 3D, 154 min.
Hrají: Shia LaBeouf, John Turturro, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, John Malkovich, Frances McDormand, Rosie Huntington-Whiteley
Premiéra: 30. června 2011