Cruel Summer: Letní dream team Kanye Westa

ondrejbambas

Od roku 2004 šéfuje Kanye West labelu GOOD Music a letos se rozhodl vytvořit kompilaci představující muzikanty, kteří pod touto značkou vydávají. West tu nabízí dobrý hip hop, to nejlepší si ale každý musí dohledat sám.

Kanye West ví, jak napsat skvělý hit, když nenapodobitelně zrecykluje staré skladby, jejichž originální podobu je často těžké rozpoznat. Zároveň si svými výroky a chováním umí vtipně dělat reklamu.

Když na letošek ohlásil výběrovku zboží vlastního labelu GOOD (Getting Out Our Dreams), řadu lidí navnadil; po veleúspěšné My Beautiful Dark Twisted Fantasy (recenze) a společné desce s raperem Jay-Z Watch the Throne byl na obzoru další dobrý hip hop.

http://www.youtube.com/watch?v=FOrLNHbEzMg

Obklopit se dobrými přáteli, strávit pár příjemných dní ve studiu a ještě k tomu všemu natočit krátký film Cruel Summer (

), který má premiéru v Cannes, je věc jedna. Konzistentní a smysluplná nahrávka je ale věc druhá, a zrovna ta tentokrát Kanyemu nevyšla.

Všechno přitom začíná příjemně – R. Kelly zní pod Kanyeho taktovkou po dlouhé době  poslouchatelně a dává vzpomenout na svou vlastní hitovou éru. Faktem ale je, že druhá All of the LightsTo the World ale nebude.

http://www.youtube.com/watch?v=Oox24rczatw

Poté přichází trojice už dříve představených singlů – Clique, Mercy, New God Flow, jež plynule navazují na styl, kterým se současná Westova produkce ubírá; nabubřelý rap s hutným, potemnělým podkresem. Ačkoliv jde o vývoj přirozený, některým fanouškům starší tvorby se tenhle zvuk nemusí líbit. Naopak pro milovníky klasického hip hopu je tu jasně popsaná nová vlna, jež by mohla nějakou dobu určovat směr.

Poslechněte si Kanye Westa v YouRadiu

Další skladby písně mají chvílemi podobnou náladu, ale pomalejší tempo jako kdyby do desky řízlo, a ta přestává držet pohromadě. Tracky navíc přestávají být originální (řeč je třeba o  Cold produkované DJ Khaledem) a několikanásobné featuringy tak zůstávají pouhou ozdobou na dárku, kterému chybí balicí papír. Příjemným osvěžením je v této situaci typická Kid Cudiovka Creepers nebo duet Bliss produkovaný Hudson Mohawkem.

http://www.youtube.com/watch?v=3QDbrmdUAOE

Cruel Summer dává dohromady Dream Team pro rok 2012, který hraje přípravné utkání. Jako album k seznámení s hvězdami Westovy stáje poslouží dostatečně, ty největší klenoty si ale každý musí vyhledat sám.

Cruel SummerPokud zapátráte hlouběji, dostanete se například k singlům ze série GOOD Fridays, kterou se West snažil nalákat na svou poslední sólovku. Skvělé skladby Christian Dior Denim Flow a Good Friday oficiálně nikdy nevyšly, snad na ně tedy u Westa někdy dojde řada.

Kanye West – Cruel Summer
Vydavateství: Good Music + Def Jam
Celkový čas: 54:31
Seznam skladeb: To the World, Clique, Mercy, New Good Flow, The Morning, Cold, Higher, Sin City, The One, Creepers, Bliss, Don´t Like

Témata:,