Csáková či Zonyga vyzpívali 42 tisíc. Na pomoc lidem s nemocí motýlích křídel


Dolní Dunajovice /REPORTÁŽ/ – Počasí je jako na houpačce. Slunce vystřídala bouřka a pořadatelé se nešťastně dívají k nebi. Je sobota a začátek charitativního koncertu Křídla motýlí se blíží. Nakonec to vypadá, že si počasí v Dolních Dunajovicích někdo objednal. Po šesté hodině v podvečer déšť ustává a koncert na návsi začíná.

Na pódium vchází moderátorka Markéta Majerová a má radost, že v hledišti vidí tolik diváků. Je mezi nimi i Olga Pitrová. „O akci vím už několik měsíců. Těším se na všechny účinkující, bude to zážitek,“ usmívá se obyvatelka Dolních Dunajovic.

Je jednou z těch, co už o nemoci motýlích křídel slyšela. Jiní ji neznají. Mnohé se dozvídají od Anity Gaillyové, pracovnice nadace Debra, která lidem se vzácnou poruchou pomáhá. Například Kateřině Vlastové a Olze Joklové. Jejich hudební číslo zahajuje večer. Joklová zpívá za doprovodu saxofonu, na který hraje Vlastová. Procítěný zpěv a bezchybné tóny všechny ohromí.

Sámer Issa, jenž vystupuje po nich, těžko nachází slova. „Obdivuji obě ženy, jakou sílu v sobě dokážou najít,“ smeká pomyslný klobouk idol teenagerů. Později dodává, že si hned člověk uvědomí, jaké mnohdy řeší zbytečnosti.

Pořadatel koncertu Martin France pozval na charitativní akci do Dolních Dunajovic takové hvězdy jako Ilonu Csákovou, Petra Bendeho, Kamelie, kapelu Holki nebo Jiřího Zonygu. Ten i s Petrem Bendem sází na moravskou notu. „Tož však jsem taky z Moravy,“ říká Břeclavan Zonyga a ladí kytaru. Po chvíli začíná zpívat Husličky od Vlasty Redla. Na to místní slyší a Zonyga se setkává s velkým ohlasem. Stejně tak Bende.

Součástí sobotního programu je i křest nové etikety na víno. Majerová přiznává, že takový křest vidí poprvé v životě. „Tady u vás na Moravě je možné všechno,“ směje se moderátorka.

Na jevišti se postupně střídá všech dvanáct účinkujících. Mezitím i lidé, co jen prochází kolem, přispívají do kasy na pomoc nemocným. I to je pro Martina Franceho důkazem, že jeho snaha měla význam.

A jaká částka se díky koncertu vybrala? France přichází a v ruce má šek 
s částkou 40 680 korun. Několik lidí ještě rychle přihazuje. „Řekl jsem, že jakoukoliv částku zaokrouhlím. Pro společnost Debra jsme tedy získali dvaačtyřicet tisíc korun,“ usmívá se producent.

A dodává. „Mým přáním je, abychom tímto ročníkem odstartovali tradici. Tak snad za rok opět tady,“ loučí se.

ANETA BERÁNKOVÁ

 

Autor: Redakce

Témata: