Daft Punk a zábavná oslava saka s vycpávkami

chocobo

Jak zní disko a funk, žánry, na které by leckdo raději zapomněl, v roce 2013? Nechte si dát lekci od francouzského dua Daft Punk. To po soundtracku k filmu Tron a osmi letech od poslední řadovky vydalo nahrávku Random Access Memories; vtipnou, trochu melancholickou a hlavně povedenou poctu sakům s vycpávkami a duhovému lesku 80. let.

Když se v pořadu Saturday Night Live objevila první nejasná ukázka nové tvorby Daft Punk, šlo jen těžko rozpoznat, jestli jde o novou znělku pořadu anebo skutečnou nápovědu, jak budou jindy elektroničtí roboti v helmách znít v roce 2013.

První singl novinky Random Access Memories, veselá skladba Get Lucky s překvapivým hostem Pharellem Williamsem, jasně demonstroval, že pánové tentokrát nebudou aranžovat pouze jedničky a nuly, ale písničky nechají ožít pomocí klasických nástrojů typických pro funk a disco sedmdesátých let.

Jako kdyby si řekli, že současnému publiku představí to nejlepší ze sedmdesátkových a raně osmdesátkových žánrů, v jejichž klipech se to duhově lesklo a zanechávalo za sebou rozmazanou stopu. Pro svou misi si nemohli najít lepší spolupracovníky – kromě Nilea Rodgerse se na albu výrazně podílel i průkopník italodisca Giovanni Moroder, který stál u zrodu taneční hudby podpořené uměle vytvořenými zvuky.

Poslechněte si Daft Punk v novém Youradiu

Giorgio by Moroder je ve výsledku jednou z nejpovedenějších tracků celého alba, v němž Daft Punk nestárnoucí legendě a rané diskotékové hudbě vzdávají skvělým způsobem hold. Vygradovaná elektronická skladba, vystavená na jediné potěmnělé oldies smyčce a odvyprávěném příběhu italského hudebníka, projde několikerou metamorfózou; Daft Punk v písničce stoprocentně naplňují myšlenku, která v ní zní ."Ve chvíli, kdy mysl osvobodíte od snahy pojmout harmonii jako něco přesného, můžete udělat úplně cokoliv." Devítiminutový opus nabízí smyčcovou pasáž, tvrdší elektroniku nebo drobky lounge music. Tím ale experimentování se čtyřicet let starými vzory nekončí.

Album exceluje nejen v kombinování diska a funku, ale nabízí i elektronický romantismus. Daft Punk v patetických, rozmáchlých a smyčci podpořených osudových baladách nastavují (možná trochu nečekanou) něžnější tvář. Více než osmiminutová Touch s hlasem Paula Williamse dojímá přímočarou reflexí a o dost méně lineární kompozicí. Stejně jsou na tom i Within nebo The Game of Love, které desku melancholicky (a zábavně) zpomalují.

Daft Punk - Rancom Access MemoriesDaft Punk znovu zaujali jak příznivce popu a elektroniky, tak sraromilce, kterým nedělá problém nahlížet na minulost novými způsoby. Random Access Memories je nelineární, mnohovrstevná, multižánrová a jednoznačně osvěžující nahrávka, která se navíc nebere příliš vážně. Neklopýtne a baví do poslední mohutné gradace závěrečné Contact.

Daft Punk – Random Access Memories
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 74:24
Tracklist: Give Life Back To Music, The Game Of Love, Giorgio By Moroder, Within, Instant Crush, Lose Yourself To Dance, Touch, Get Lucky, Beyond, Motherboard, Fragments Of Time, Doin‘ It Right, Contact

Témata:,