Další várka vánočních filmů

Redakce

Cukroví, vůně purpury, koledy o jezulátku nebo nazdobený stromeček? Ale kdepak, nejlíp vás na tu správnou vánoční atmosféru naladí klasické filmy. Těchhle pět patří do zlaté studnice. Který z nich je ten váš?

  • Sám doma. Co by to bylo za Vánoce bez Kevina? Přesně to vyzkouší v prvním díle komedie Sám doma jeho rodiče. A Macaulay Culkin zůstane v rodinné vile jako kůl v plotě a zabrání velké vánoční vykrádačce. Neříkejte, že by vám nechyběl? Klasikou je i dvojka – Sám doma, ztracen v New Yorku. Další tři pokračování si už ale s klidem nechte ujít.
  • Tři oříšky pro Popelku. Je vůbec třeba něco dodávat? Emancipovaná Popelka v česko-německé koprodukci je nejklasičtější klasikou (nejen) českých Vánoc a kdyby božský Karel nezapěl Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, byly by svátky vážně ohrožené. Zasněte se znovu a obdivujte mladou a odvážnou Libušku Šafránkovou a její cestu ke štěstí.
  • Láska nebeská. Koláž vánočních příběhů obyčejných i neobyčejných lidí v předvánočním Londýně. Některé jsou veselé, jiné smutné, ne všechny mají happy end, zkrátka jako život sám. Na tenhle film se dá koukat v každém věku, protože si v něm všichni něco najdou. A jako bonus je tam ta skvělá písnička, kterou do Nového roku nedostanete z hlavy.
  • Mrazík. Nastěnka a její cop, Marfuša, co louská ořechy zuby, hodný dědeček Mrazíček, sebevědomý Ivan, co se ve světě zbaví pýchy, zlá macecha, dědeček Hříbeček a nezapomenutelné písničky. Nikdo z nás na to není pyšný, ale všichni na něj o svátcích koukneme. Aspoň na kousek!
  • Ukradené Vánoce Tima Burtona. Kultovní animák z roku 1993 na motivy veršů a obrázků legendárního režiséra Tima Burtona. Král halloweenských strašidel Jack má existenciální krizi a nudí se. Okouzlí ho ale Vánoční město a rohodne se přijít na kloub vánoční poetice a převzít vládu nad Vánoci. Trochu se mu to ale vymkne z rukou a děti dostanou jako dárek žravé netopýry, lebky a hady. 

5 nejlepších vánočních trhů v Evropě

10 nejkrásnějších vánočních citátů: Na Vánoce vedou všechny cesty domů