Damien Rice: Jak otrhaný tulák zamířil k hollywoodským branám

ondrejbambas

Irský lamač dívčích srdcí se po osmi letech hlásí o slovo. Se svou novou deskou My Favourite Faded zjišťuje, jak zní nápady "otrhaného tuláka" ve velkolepých aranžích. Takové, které by se hodily třeba pro hollywoodské filmy.

Už první singl The Blower’s Daughter (

výrazný úspěch a po uvedení písničky ve filmu Na dotek Mikea Nicholse jeho popularita ještě narostla. Písničkář se navíc v tomto období zviditelnil také na druhé straně Altantiku, což pomohlo i jeho druhé desce 9. Právě za oceán, na západní pobřeží k branám Hollywoodu, míří i se svou novinkou My Favourite Faded Fantasy.

Poslechněte si Damiena Rice v Youradiu

Vyrovnat se se slávou, s níž se Rice setkává, může být pro „obyčejného“ irského zpěváka s kytarou, který chce zůstat nezávislý, těžké, což dokazuje i umělcův postoj k médiím i veřejnosti. Natočit nové plnohodnotné album mu trvalo osm let. Jak uvedl před dvěma lety na koncertu v pražském klubu Roxy (report), vydání nechtěl uspěchat a z několikaletého čekání se nakonec vyklubala ta nejvelkolepější Riceova deska.

Na album už nepřizval zpěvačku Lisu Hannigan. Na vyprávění tak zůstal sám, za záda si ale postavil celou armádu doprovodných zpěváků a muzikantů, mezi nimiž se objevuje i Markéta Irglová. Po prvních tónech jednotlivých písniček se zdá, že se u Damiena příliš nezměnilo, opak je ale pravdou. Skoro každou skladbu zakončí velké finále, nejedná se však o dramatické závěry, ve kterých, jak ukazovaly písničky Rootless Tree a Me, My Yoke And I na minulém albu 9, za něco bojoval a z nichž byl cítit i určitý vztek. Tuhle kapitolu pomyslně uzavírá hned v úvodní šestiminutovce My Favourite Faded Fantasy, jejíž dvojité vyvrcholení zní jak doprovod k traileru napínavého thrilleru.

Ostatně ani zbytek skladeb nemá od podstaty filmové hudby daleko: bohaté smyčcové aranže, chorálové podkresy, dechy a vygradované příběhy s nedokončenými refrény doprovázející monumentální instrumentální linku, tak jako poslední minuta The Box: …well, God forbid, then you might...

Damien Rice je stále dobrý vypravěč příběhů o ženách, bolestech i tužbách milenců, jen tentokrát zvolil jinou metodu. Takovou, která daleko víc sedí jeho věku, jak ukazuje třeba v písničkách Trusty And True a Long Long Way. Namísto mladého otrhaného tuláka se španělkou a jednou milou holkou je tu vyrovnaný čtyřicátník, vstupující na největší pódia do záře silných reflektorů. Pokud se starším materiálem slušelo Damienovi intimní prostředí, se současnou podobou má ambice udělat s orchestrem show pro statisícový dav, aniž by ztratil ze své autentičnosti. Otázkou zůstává, jak se s takovouto rolí vypořádá on sám.

Damien Rice – My Favourite Faded Fantasy
Vydavatelství: Warner Music
Celkový čas: 49:50
Seznam skladeb: My Favourite Faded Fantasy, It Takes a Lot To Know a Man, The Greatest Bastard, I Don´t Want To Change You, Colour Me In, The Box, Trusty and True, Long Long Way

Témata:,