Damien Rice nabízel koláč a zahrál na Karlově mostě

ondrejbambas

S kolegou Glenem Hansardem patří Damien Rice k nejslavnějším irským folkařům. Zatímco Glen bere naši zemi za druhý domov a vystupuje tu pravidelně, Damien si na návštěvu Prahy počkal dvanáct let. V pražském klubu Roxy a následně na Karlově mostě ale pro hrstku vyvolených nachystal kouzelný večer, který předčil všechna očekávání.

Damien Rice je pánem svého času a dělá to, co ho baví a na co má zrovna chuť. Letos se rozhodl uspořádat jen pár koncertů a mezi šťastná města zařadil i Prahu. Tři dny po zahájení předprodeje vstupenek bylo, podobně jako v ostatních zemích, vyprodáno. Mnozí opozdilci pak sháněli lístky a neváhali za jedno ze 450 míst k sezení notně připlatit.

Jak to tedy v Roxy – komorním klubu vypadalo? O jednoduchou scénu na pódiu se postaraly klávesy, mikrofon, dva odposlechy, kytara, intimní osvětlení  a zátiší se stolkem, lahví vína a dvěma židlemi.

Damien Rice a fandové na Karlově mostěOd úvodního slova měl Damien Rice diváky na své straně, pozorně poslouchali a každou písničku odměnili vděčným potleskem. Příjemnou atmosféru si užíval i sám interpret a během dvou a půl hodin přehrál dvě desítky svých skladeb; největší – doslova sborový – ohlas měla Volcano, Cold, při které se v klubu zcela setmělo a jež plynule přešla v Hallelujah a samozřejmě nejznámější hit Blower´s Daughter z filmu Na dotek.

Poslechněte si Damiena Rice v YouRadiu

V průběhu večera zazněla také jedna novinka, několik vtipných průpovídek na téma láska a sex a prostor dostali i dva hosté z publika. Mladá slečna si zahrála v „klipu“ k písničce Cheers Darlin´ a vytáhlý mladík vcelku sebevědomě zabrnkal na zapůjčenou kytaru autorskou písničku Stars Above. "V reálu" ji hraje se svou kapelou, ale v Roxy byste ani nepoznali, že nepatří do repertoáru Rice.

Během přídavků si pak publikum vyžádalo skladbu Prague; ačkoliv si ji Rice podle svých slov moc nepamatuje, protože ji příliš často nezpívá, včera ji sympaticky dohrál do poloviny. I za ni sklidil upřímný potlesk.

Kdo vydržel do půlnoci, dostal ochutnat výborný koláč od paní Irglové (matky zpěvačky Markéty Irglové) a spolu s Ricem se mohl vydat na Karlův most. Tam večírek pokračoval, kromě dalších Riceových písniček zazněly i skladby od Boba Dylana nebo Red Hot Chili Peppers, ale taky lidovky nebo české písničky, jimiž se muzikant nechal bavit do druhé hodiny.

"Musím se mírnit, dneska hraju ve Vídni," říkal s úsměvem, když se nad ránem skupina fanoušků rozcházela.

Damien Rice
Praha, Roxy, 10. července 2012
Foto: Petr Klapper