David Koller vyrazil do světa s novým klipem, mrkněte se na něj

Redakce

Podmanivé kulisy přírody severovýchodního Slovenska, romské osady a za tím na pozadí velká a trochu tajemná lovestory. Tak vypadá nový videoklip k jedné z nejhranějších písní českých rádií - Gypsy Love z alba ČeskosLOVEnsko Davida Kollera. Vznikal v minulých týdnech pod dohledem talentovaného slovenského režiséra Rolanda Wranika.

„Píseň nás zaujala ihned a okamžitě vznikl scénář, který vypráví o Gypsy Love – vztahu mladého chlapce k romské dívce, jak nám ho popsal David. Od začátku jsme se shodli na tom, že nemáme rádi popisné klipy. Veškeré emoce jsme se snažili vyjádřit obrazově v krátkém snímku s příjemným nádechem uměleckosti. Zasazením do prostředí romské vesnice pak vše dostalo autentický náboj,“ popisuje režisér Roland Wranik z We can Production, podle kterého David Koller natáčení i lehce usměrňoval. „Říkal nám, co by kde konkrétně chtěl. Tak jsme se lépe trefili do toho, co cítil“.

Natáčení se odehrávalo ve Staré Ľubovni v severovýchodním Slovensku. „Je to rodné město naší kameramanky Anny Smoronové, která se rovněž podílela na režii. Tím pádem bylo pro nás jednoduché najít ta nejzajímavější místa v tomto koutu země,“ dodává. Velkou zkušeností bylo pro celý štáb natáčení v autentických romských osadách. „Vlastně jsme si ani nedokázali představit, že bychom tam nenatáčeli. Byli jsme velmi mile překvapení, že nás všichni přijali velmi přátelsky. Nakonec byli Romové nadšení a každý chtěl být v záběru,“ doplňuje režisér.

Do hlavních rolí kromě Davida Kollera obsadil neherce Kristinu Tukanovou a Michala Pribylince. „I bez předchozích zkušeností zvládli svoje role na výbornou jako profesionálové. Oba dva jsou dobří kamarádi i v soukromém životě, právě proto si tak dobře rozuměli,“ uzavírá.

Hudbu k písni Gypsy Love složil David Koller se svým kytaristou Michalem Pelantem. Text pak na hotovou muziku napsala slovenská básnířka Mirka Ábelová. „Když jsme začali dělat s Mirkou na textech, často jsme si povídali o tom co nás na společnosti štve a co nás těší. Jednou došla řeč na Romy a oba jsme se shodli, že předsudky, které společnost vůči nim má, a ty neustálé rasistické útoky nám lezou na nervy. Pak mi Mirka říkala, že jí romští kámoši říkají blonďavé cigánča, a to mě pobavilo, protože mně kámoši z Karlína říkali, že jsem bílej cikán. Řekli jsme si, že s tím musíme něco udělat, a tak vznikla Gypsy Love,“ vzpomíná na vznik písničky David Koller. Na video se můžete podívat

.

Produkci skladby Gypsy Love měl na starosti Angličan Steve Lyon, který spolupracoval například s Depeche Mode nebo Paulem McCartneym. Turné k podpoře nahrávky chystá David Koller s kapelou na podzim. Postupně projede Česko i Slovensko.

Témata:,