David Koller: Že spolu Lucie zase nemluví? Nesmysl

KatarínaStraková

Skupina Lucie má za sebou comebackovou koncertní šňůru, kterou dnes večer na Rock for People v Hradci Králové uzavře své dočasné působení na hudební scéně. Na neurčito. Ovšem že by vztahy v kapele byly na stejném bodě nula jako v době krize, to zpěvák a bubeník David Koller odmítá.

Doopravdy bude vystoupení Lucie na Rock for People poslední koncert?
Ano, je to náš poslední koncert. Pokud nás chce někdo vidět naživo, doporučuji mu, ať přijde. Sem se všichni vejdou.

Cítíte nostalgii?
Před rokem a půl jsme si dali cíl, že uděláme šňůru, objedeme pět měst a budeme pokračovat zase se svými kapelami. Nakonec bylo těch koncertů dohromady asi pětadvacet. Představu jsme více než naplnili, fyzicky jsme to snad zvládli. Teď  se zase budeme věnovat – jako dřív – svým projektům. A jestli spolu ještě něco uděláme? To se uvidí. V nejbližších dvou letech to ale určitě v plánu není. 

Lucie: Report z Brna, fotky z Prahy

Co vás vedlo k tomu, že jste udělali comeback na omezený čas? Peníze?
Ne, že bychom nepočítali s tím, že lidi přijdou. Ale rozhodně to nebyl primární důvod. V minulosti jsme odmítali nabídky hrát na mejdanech od různě bohatých lidí nebo nadnárodních firem; to jsme hrdě odmítali vždycky, protože se přeci nebudeme scházet jenom kvůli prachům. Zas takové prostitutky nejsme. 

Slyšela jsem, že vztahy v Lucii jsou zase na stejném bodě, jako byly před vaším rozpadem. Je to pravda?
(smích) To říká určitě někdo, kdo mezi námi byl.

Prý jste to řekl vy.
Řeknu vám to takhle: když to přeženu, odehráli jsme tisíc koncertů. A když jdete s kamarády po pětisté do hospody, témata hovorů jsou už vyčerpaná. Proto taky většina kapel, které vydržely, střídá členy. Často nezůstane nikdo ani z původní sestavy. Je to zkrátka náročné. Obzvlášť, když je v kapele více sólistů vedle sebe a každý chce, aby bylo po jeho.

Když jsem byl poprvé v Americe, našel jsem tam jakousi příručku pro muzikanta. Byly tam všechny důležité adresy na vydavatelství a podobně. Nejvíc reklam tam měli psychologové a psychiatři. Člověk v kapele každou chvíli řeší to, že ho někdo štve nebo že nebyl dlouho doma s rodinou. Nemáte soukromí, nejste doma, jíte po hospodách, všichni chlastají a neumí se zastavit, a když se zastaví, tak se zase nedokážou bavit. Je to zábavné povolání, ale není to úplně jednoduché a je to stres. Když je málo lidí často spolu, každého občas potká ponorka. To máte jako ve vztahu mezi mužem a ženou. Vidím na někom z kapely, jak se mu pohnula brva, a vím, co si myslí.

Poslechněte si Lucii v Youradiu

Máte vy osobně nějakého psychologa?
Měl jsem období, kdy jsem k odborníkovi chodil. Nejvíce mi ale pomohlo holotropní dýchání. Srovnal jsem se sám se sebou i se svým okolím.

Je práce s Lucií větší dřina než třeba s Kollerbandem?
To nevím. Když píšu písničky, snažím se dostat do prostoru, ve kterém jsem ještě nebyl. Chci najít energii, která se jednoduše přenese na lidi, nebo dobrý slogan, který jimi pohne koutky úst směrem nahoru.

S Lucií jsme neřešili nic nového, takže jsme se znovu učili zahrát věci přesně tak, jak jsme je vymysleli, aby to bylo původní a abychom do toho nevnášeli nové prvky. Rytmika Lucie jsou tři bubeníci, kteří hrají v Kollerbandu. Víťa Halška na perkuse je za pódiem. Za trest, protože zlobil. Můj syn Adam se mnou hraje na bicí, já hraju taky na bicí. Po této stránce jsem se cítil komfortně, protože je to práce, kterou znám. Robert Kodym navíc pořád hraje skvěle na kytaru, Michal Dvořák na klávesy a P.B.CH. taky hraje pořád stejně na stejnou basu stejným trsátkem. Můžu se tedy opřít o to, co znám.

Trvalo vám dlouho, než jste se do písniček Lucie zase dostali?
Půlka repertoáru byla nacvičená za jednu zkoušku. Člověk to nezapomene.

Jaké máte na podzim plány? Kollerband a turné s Janou pákou?
Ano, bude to poslední šňůra. Jasnou páku jsme kvůli tomu tak trochu reinkarnovali. Nechtěl jsem se s těmito kamarády scházet jen někde v hospodě, říkal jsem si, že by bylo lepší si zahrát a pobavit se. S Jasnou pákou tedy pojedeme na podzim, kromě toho s Kollerbandem zase od příštího pátku pravidelně koncertujeme a připravujeme písničky na album.

Témata: