Davidu Kollerovi zbylo v duši světlo z jedný holky

petradamek

Mnohým z těch, kteří se v prvních řadách spokojeně usmívali, visel před dvaceti lety v pokojíčku jeho plakát. Od té doby sice David Koller trochu zestárnul, ale hrdinou z plakátu zůstal. Přinejmenším pro návštěvníky opožděného křtu jeho poslední desky Tady a teď.

Zásadní otázka na úvod: přišli jste na Davida Kollera, anebo na Lucii? Jeho sólovky mám docela rád/a, ale Lucie je prostě Lucie, dalo se vyčíst z tváří přítomných. Tak či onak, několik ledabyle načmáraných papírů Tereza Maxová křtí desku Davida Kolleranalepených u vstupu do KC Vltavská hlásilo vyprodáno, což byla pro zdárný průběh večera důležitější informace než pravé motivy příchozích.

Ty nejspíš tušil i sám Koller, jelikož materiál z aktuální desky Teď a tady nahustil do první třetiny vystoupení a samotný křest desky si odbyl snad deset minut po zahájení.
Velmi neformální (a možná lehce nucený) okamžik obohatila svým šarmem modelka Tereza Maxová, jež Kollerovi složila několik komplimentů, usrkla pár kapek z pokropeného cédéčka  – a pak už se pouze a jenom hrálo.

Zpívá celý kulturák
Těžce uchopitelné kousky z aktuální desky zůstaly, snad jen s výjimkou skvělé rockoviny Teď a tady (

), těžce uchopitelné i v živém provedení a David Koller na křtu  desky Tady a teďpublikum na ně prakticky nereagovalo. Jenže zhruba ve třetině se koncertní setlist přehoupl do fáze „starší věci“, a když se tu a tam objevila i nějaká skladba Lucie, začal holešovický kulturák pomalu, ale jistě ožívat.

Setlist nemohl být sestavený lépe. Koller a šestice muzikantů v jeho zádech se stále více vraceli v čase a nabízeli hity Lucie. S méně nápadnými skladbami typu Tereza (

) si pak zazpívaly snad celé Holešovice.

Lucie – Oheň

Jenomže. Jakkoliv dobře všichni muzikanti hráli, Lucie bez Lucie příliš nefungovala. Chyběla atmosféra a jiskra jedinečnosti, skoro jako kdyby jeden koukal na revival.

Pravdou ale je, že čtyřicátníci okolnosti neřešili, hlavně, že slyšeli „svoje“ písničky naživo. Závěrečné Sen, Amerika a Černí andělé, to je přeci palba, no ne? A David Koller je stále ve formě. Za mikrofonem i za bicími. Pravda, moc toho v průběhu koncertu nenamluvil; showman on nikdy nebyl. V duši mu ale i dneska zbylo světlo z jedný holky.
Víte, jak se jmenovala?

David Koller – křest CD Tady a teď
Praha, KC Vltavská, 5. května 2011