Dej mi pusu, žadonil na Heleně Vondráčkové pětiletý kluk

Lubos-Prochazka

Zajít před Vánocemi na Helenu Vondráčkovou (62) je už řadu let pro její fanoušky tradice. Stejně tomu bylo i včera večer. Nestárnoucí zpěvačka skoro vyprodanému Velkému sálu pražské Lucerny nabídla osvědčené hitovky, ale také nové písně a překvapivý duet s kapelou No Name. Nechybělo ani několik vánočních songů.

Od loňska žádná změna – Helena Vondráčková vypadá pořád dobře a jde jí to. Pravda, nikam se neposouvá, publiku zkrátka nabízí to, na co je zvyklé a do experimentů se nepouští. Letos své vánoční koncerty uspořádala rodačka ze Slatiňan v Lucerně hned dva – jeden byl včera, druhý je na programu dnes. Možná proto nebyl večer slavný pražský sál nabitý k prasknutí. Díky tomu se tam ale alespoň dalo lépe dýchat..

Pocta Jonesovi i Matuškovi
V první půlhodině, kterou Helena odzpívala netradičně s vlasy do culíku, dala mimo jiné i velký hit od Toma Jonese It´s Not Unusual. Vondráčková ho přednesla v angličtině a řadu fanoušků výběrem písně z repertoáru "Tygra z Walesu" překvapila. Publikum naopak dojala při songu Mít rád až k zbláznění (You Are My Everything) z nové desky Zůstáváš tu se mnou. Helena připravila i blok písní věnovaný letos zesnulému zpěvákovi a svému velkému kamarádovi Waldemaru Matuškovi (+76). Při Slavících z Madridu zpívala s legendou českého popu celá Lucerna.

Vystoupení s No Name
Prvním hostem večera se stala stříbrná finalistka první řady Česko hledá SuperStar Šárka Vaňková, v druhé části koncertu to na pódiu rozjeli slovenští No Name. Nabídli několik svých hitů, Helena si pak s nimi na závěr zazpívala jejich Čím to je?.
V závěru koncertu zazněly zpěvaččiny největší "pecky" jako Sladké mámení, Dlouhá noc nebo To tehdy padal déšť, při kterých Lucerna nejen zpívala, ale také bouřlivě skandovala a tleskala. Ještě před tím, než lidé zamířili do mrazivých ulic, se dočkali přídavků Lásko má já stůňů a Pátá.
Helenu na koncertu doprovázel Charlie Band, za klavírem seděl dlouholetý kapelník doprovodné skupiny Karla Gotta KGB Pavel Větrovec. Skupina byla doplněná o dvanáctičlenné smyčcové těleso.

Děti Helenu milují
Včerejší koncert Heleny Vondráčkové v Lucerně opět dokázal, že zpěvačka má publikum nejen mezi starší generací, ale také mezi dětmi. Na pódium jí totiž přinesl květinu i malý kluk Pepa, kterému mohlo být tak pět let. "Já bych chtěl pusu," řekl Heleně. Ta neváhala a se slzami dojetí v očích mu jeho přání splnila.

Témata:,