Delikátní Detaily Vypsané fixy

Jiri-Vanek

Už od roku 2001 přichází pardubická skupina Vypsaná Fixa s novou deskou v pravidelných dvouletých intervalech. Jejich šestá nahrávka se jmenuje Detaily a Fixa na ní zopakovala úspěšnou spolupráci s producentem Dušanem Neuwerthem. Dvanáct písniček tak nabízí punkový přístup i uhlazený zvuk s klasickou fixí poetikou.

Vypsaná fixa poprvé spolupracovala s producentem Dušanem Neuwerthem před čtyřmi lety na Fenoménu, jedné z nejlepších českých desek nového století. Jejich druhé setkání před dvěma lety na albu Klenot bylo (hlavně kvůli otravné mediální kampani okolo nahrávání v Londýně) trochu zklamání, letošní Detaily ale potvrzují Vypsanou fixu jako jednu z nejoriginálnějších a nejupřímnějších českých kapel.

Stáhněte si Detaily za cenu, kterou si sami určíte

Detaily samozřejmě nejsou takovou revolucí, jakou byl tenkrát Fenomén; pečlivou produkcí na něj ale navazují a posunují ho ještě dál.

Chytlavé, často jen párakordové písničky často překrývá vrstva nejrůznějších nejen elektronických zvuků, hluků a ruchů (a člověk se samozřejmě nevyhne otázce, jak budou nové písničky znít v nezbytně syrovější koncertní verzi). Frontman Márdi, který spíš než na kvalitě zpěvu stavěl na energiii a výrazu, zpívá desce nejlépe za dobu existence Fixy, a ve svých textech dál vykresluje mikropříběhy nejrůznějších outsiderů panelákového sídliště. Škoda jen, že se občas nevyhne banálním, a proto rušivým rýmům (žrát/spát, přízemí/na zemi).

Show pana Loba
Bubetka
Dohasnul

Nejsilnější skladby se vměstnaly hned na začátek desky. Fixa měla vždycky čich na silné otvíráky desky, což potvrzuje Show pana Loba. Následuje Diskokaktus, který zábavným způsobem komentuje fakt, že dospívání nemusí být tak pekelná doba, když je váš táta bývalý punkáč, a pak jeho mrazivý protipól Detaily, který pro změnu naráží na odvrácenou tvář rodinných vztahů. Skvělé jsou ale i Bubetka, singl Vše za 39 nebo závěrečná křehká Dohasnul

Deska Fenomén před lety vydělila z Fixího publika skupinu fanoušků, podle nichž kapela příliš vyměkla a zpopověla; ty možná potěší dva klasické nátěry Lujza a Telma a Mentální dávidlo, které budou nejspíš skvěle fungovat na koncertech. V porovnání s ostatním materiálem desky ale znějí poměrně banálně. Refrén Mentálního Detailydivadla je navíc nápadně podobný refrénu písničce V Targa Florio z alba Krása nesmírná.

Vypsaná fixa natočila (opět) silné album, kterým skvěle završila “neuwerthovskou trilogii”. Těšme se, kam nás pánové ze San Piega zavedou příště.

Vypsaná fixa – Detaily
Celkový čas: 40:04
Vydavatelství: t-music
Seznam skladeb: Show pana Loba, Diskokaktus, Detaily, Bubetka, Mentální dávidlo, Bibi Balderis, Vše za 39, Schovaná, Nájemník, Lujza a Telma, Jizvy, Dohasnul

Témata:, ,