Depeche Mode vyvolali v Edenu nirvánu

Redakce

Před třemi a půl lety Dave Gahan po koncertě v pražské 02 areně neřekl své oblíbené "see you next time" a my jsme se obávali, jak to s dalším živým hraním jeho Depeche Mode dopadne. Dopadlo to nejlépe, jak mohlo. Depešáci vydali novou desku Delta Machine a spolu s ní přivezli do Prahy i další fantastický více než dvouhodinový zážitek.

Text: Alexandr Kliment

Osmá zastávka Depeche Mode v Praze měla duši; takové souznění fanoušků a kapely jako v úterý večer v pražském Edenu se málokdy vidí. Že jsou příznivci elektronického tria sekta, je všeobecně známo. Tady se však od prvních tónů úvodní Welcome To My World z aktuální desky Delta Machine (recenze) bavil nejenom kotel, ale celý stadion včetně nejzadnějších tribun.

Poslechněte si Depeche Mode v Youradiu

Psát o průkopnících elektronické hudby by bylo klišé, Depeche Mode jsou v živém provedení spíš rocková kapela. Včera nechyběly chronicky známé hity Enjoy the Silence, Personal Jesus či osmdesátková Just Can’t Get Enough. Znalcům musela tuhnout krev v žilách zejména při dvou kusech – Higher Love, otvíráku Devotional Tour z roku 1993, a Halo v pomalé verzi s procítěným projevem frontmana Davea Gahana. A les rukou v Never Let Me Down Again, kdy se Gahan vydá na molu mezi publikum, jako kdyby se ponořil do obilného lánu, to už je pětadvacet let známá klasika (která neomrzí).

Překvapivě dobře fungovaly ale i skladby z posledního alba, stadionová Soothe My Soul či pilotní pomalý singlHeaven. Působivá projekce s motivem světla, pochodní a ohně skvěle podpořila Should Be Higher, již mimochodem napsal Gahan, který se na tvorbě Depeche Mode autorsky podílí už na třetí desce.

Mozek kapely, kytarista a skladatel Martin L. Gore, slavil v den vystoupení 52. narozeniny. Už před koncertem se po ploše procházeli nejvěrnější fanoušci a na potkání rozdávali áčtyřku s nápisem happy b-day Martin, kterou pak celý stadion zvedl při Gorově akustickém setu se skladbami Higher Love a Shake the Disease. Oslava včetně hromadného notování happy birthday Gora viditelně dojala a při stylově britském poděkování You are very kind fanoušci málem zbourali stadion. Frontman Gahan se se pak dokonce vrátil z backstage, aby kolegu políbil.

Členové Depeche Mode se pomalu dostávají do věku, kdy je v oboru dobrým zvykem vykrádat sebe sama. V případě Gora a spol. to ale slyšitelně neplatí, ačkoliv by to bylo pohodlné. Po přešlechtěné Sounds of the Universe přináší aktuání Delta Machine zase něco nového, elektroniku dobře kloubí s blues a není tak líbivá. Depeche Mode zkrátka nejsou svůj revival a ačkoliv setlist v průběhu turné v podstatě nemění a většina improvizací je předem daná, jejich koncertní show není strnulá; depešáci jsou mistři gradace, Dave Gahan pořád skvěle zpívá a po pódiu se sebejistě prochází chvíli jako páv, chvíli jako rozdrážděný kocour. Jako dokonalý doplněk pak fungovaly čisté a jasné projekce vizuálního mága Antona Corbijna.

Povedený koncert byl ale také výsledkem výborné práce zvukařů. Jediným nedostatkem tak zůstává světlo; kdyby začal koncert o hodinu později, což kvůli hlukovým limitům není možné, nirvána by byla dokonalá. Ale ona vlastně byla i tak.

Co Depeche Mode hráli:
Welcome To My World, Angel, Walking In My Shoes, Precious, Black Celebration, Policy of Truth, Should Be Higher, Barrel of a Gun, Higher Love, Shake the Disease, Heaven, Soothe My Soul, A Pain That I´m Used To, A Question of Time, Secret To the End, Enjoy the Silence, Personal Jesus, Goodbye, Home, Halo, Just Can´t Get Enough, I Feel You, Never Let Me Down Again

Depeche Mode
Praha, Eden (Synot Tip Arena), 23. července 2013
Support: Chvrches

Témata:,