Strašlivá bilance: Každé desáté dítě někdo na sítích požádal o nahou fotku

Redakce

Každé desáté dítě někdo prostřednictvím sociální sítě požádal o zaslání jeho nahé fotografie. Velká část z nich navíc svůj profilový účet nemá řádně zabezpečen. Vyplývá to z výzkumu Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, do něhož se zapojilo téměř 1250 dětí ve věku od osmi do 17 let.

Průzkum odborníků upozornil také na to, že velká část dětí si přidává mezi přátele na síti lidi, které nezná. Třetina dětí prosedí u počítače, telefonu či tabletu více než tři hodiny denně. 

Mezi největší rizika, která děti podle odborníků podceňují, patří nezabezpečený účet, stejná hesla do sociálních sítí i do e-mailu a ochota přidávat si mezi facebookové přátele kohokoli, kdo o to požádá. „Děti tvrdí, že si svůj facebookový účet umí dobře zabezpečit a nastavit si své soukromí tak, aby se do jejich profilu nikdo nedostal. Nicméně 26,7 procenta z nich vstupuje na svůj FB účet přes takzvané univerzální heslo, které používá také pro vstup do e-mailu. Získáním hesla pak lze ovládnout více účtů dítěte,“ uvedl organizátor výzkumu Kamil Kopecký.

Děti mají podle výzkumu na svém facebookovém účtu průměrně 200 přátel. Více než polovina z nich má mezi nimi i své rodiče. Děti si však mezi své přátele běžně přidávají i lidi, u kterých nemají ověřenou identitu.

„Z výzkumu plyne, že 36,6 procenta dětí nezná všechny své facebookové přátele, které mají v profilu. Je třeba říci, že tito ‚virtuální přátelé‘ potom mají přístup k informacím v profilu dítěte, videím, fotografiím či zprávám,“ uvedl Kopecký. „Zjistili jsme také, že 30 procent dětí bylo facebookovými přáteli požádáno o osobní schůzku v reálném světě, 21 procent by na schůzku šlo, kdyby o ni bylo požádáno,“ dodal Kopecký.

Výzkum se zaměřil také na žádosti přátel. Z odpovědí mladých respondentů vyplynulo, že 31 procent dětí bylo požádáno o fotografii obličeje, 18 procent se mělo ukázat na webkameře a 5,8 procenta se před ní mělo svléknout. Každé desáté dítě bylo rovněž požádáno, aby facebookovému známému poslalo fotografii, na které je nahé.

Podle průzkumu 81 procent z 1248 respondentů má na sociální síti svůj vlastní profil. Téměř pětina z nich má založeno více účtů. S falešným profilem, který tají před rodiči, pracuje 12 procent dětí.

„Většina rodičů (92 procent) ví, že má jejich dítě účet na FB; a to včetně rodičů dětí mladších 13 let, přičemž minimální věková hranice pro vstup na tuto sociální síť je 13 let,“ upozorňují odborníci. Na základě výzkumu apelují organizátoři průzkumu na rodiče, aby stále zvyšovali informovanost dětí o tom, jak sociální sítě využívat bezpečně.