Deska Susan Boyle plyne jako klidný, ničím nerušený spánek


V dubnu se zjevila jako přízrak na pódiu soutěže Britains Got Talent. Když kyprá a provokativní dáma v letech nastoupila před porotu, kdekdo si klepal na čelo. Ona ale sebevědomě zazpívala a ohromila pomalu celý svět. Teď vydává Susan Boyle album nazvané podle písně, se kterou v soutěži uspěla – I Dreamed a Dream.

I když pěveckou soutěž

se vryla do paměti nejen Angličanům. Debutová deska I Dreamed a Dream, již nyní svým příznivcům předkládá, je něžně hladivá, pochmurná a zároveň kouzelná jako štědrovečerní zasněžená noc. Ne nadarmo se ve výběru téhle bývalé kostelnice vedle jedenácti coververzí a jedné nové písně objevila i vánoční koleda a dvě křesťanské hymny.

Skvělé písně zastřené jednotvárností
Jako pilotní singl zvolila Susan cover světoznámé písně Wild Horses, kterou původně nahrála v roce 1971 skupina

, stylově písnička ale přesně zapadá do „klidného“ konceptu celé desky.

I když na albu najdete skladby, kterým baladický a orchestrální sound pasuje jako ulitý (a jinak si je asi ani představit nedovedeme – řeč je o Amazing Grace, Silent Night nebo zmíněné How Great Thou Art), s dalšími skladbami už to není tak slavné. Při aranžování pro Susan se z nich totiž vypařila téměř všechny síla a jedinečnost. Jako kdyby Susan Boyle prostě pro zbytek života musela interpretovat jenom táhnoucí se balady s nádechem lásky, míru a smíření….

Album I Dream a Dream se výborně hodí k rozjímání nad padajícími sněhovými vločkami se sklenkou vína v ruce. Susan Boyle je ale skvělá zpěvačka, která by se určitě mohla více odvázat. Ostatně svým bodrým vystupováním v pěvecké soutěži to předvedla velmi dobře.
Snad se příště pokusí s dobrým týmem o vlastní autorské album, skladba Who I Was Born To Be I je příjemnou skladbou a příslibem do budoucna.

Susan Boyle – I Dreamed a Dream
Vydavatelství:
Sony Music
Celkový čas: 42:52
Skladby: Wild Horses (The Rolling Stones), I Dreamed a Dream (muzikál Bídníci), Cry Me a River (Ella Fitzgerald), How Great Thou Art (Carl Boberg – křesťanská hymna), You´ll See (Madonna), Daydream Beliver (The Monkees), Up to the Mountain (Patty Griffin), Amazing Grace (John Newton – křesťanská hymna), Who I Was Born to Be, Proud (Steve Mac,Wayne Hector, Andy Hill Matthew Thomas), The End of the World (Arthur Kent, Sylvia Dee Skeeter Davis), Silent Night (Josef Mohr, Franz Xaver Gruber – vánoční koleda)

 

Témata: