Diddy: Zdravím z Paříže. Proč tu nejste se mnou?

Jana-Moravcova

Diddyho ego asi není tak velké jako ego Kanyeho Westa. Je ale dost velké na to, aby dokázalo otrávit čistě hiphopovou komunitu. Diddy, který se nebojí popsat svou novinku, na níž se vydal získat zpět ztracenou lásku, slovy „electro-hip-hop-soul-funky“, nutí fanoušky nastražit uši. Pozor, poslední vlak do Paříže právě odjíždí. Naskočte!

Začínáme mailovou korespondenci, která se Diddyho a jeho poslední desky Last Train to Paris, s níž už stačil ztropit jeden skandál v newyorské hromadné dopravě, týká.

Hele, chlape, už si slyšel tu novou desku Diddyho?
"Poslechni, člověče, nálada týhle desky, to je něco pro nás, naprostá pohoda!
Nikam nepospíchá, má vlastní čas a rytmus, kterej tě dostane na kolena a z kolen zase šupem nahoru do pohybu. Pokud nemáš artrózu, budeš se houpat v bocích jak na obřích vlnách Pacifiku, mávat rukou v rytmu a do toho si budeš brblat refrén posledního singlu Coming Home. Protože jestli tě ještě nedostaly ty předchozí čtyři, tak tenhle tě položí!

Diddy feat. Skylar Grey – Coming Home

http://www.youtube.com/watch?v=k-ImCpNqbJw&ob=av2el

A je jedno, jestli seš malá holka, která zrovna objevila árenbíčko, nebo velkej kluk, co miluje prsa Skylar Grey. To je přeci ta, co zpívá v Coming Home refrén, vždyť víš. Rytmus, melodie a kromě rapu i docela fajn vokály, stejně jako třeba Angels. Ten první singl, byly toho plný rádia, pamatuješ?

Diddy – Angels

A jestli už to máš doma celý a nesjíždíš jen vypálený singly, tak si poslechni taneční Ass On the Floor se

).
Anebo řekni dýdžejovi na tvý oblíbený dýze, ať ti pustí Someone to Love. Má to něco z reggae a funky a ten zpěv je prostě vymazlenej. Bude se to líbit všem, parádně zapařej, to ti garantuju.

Diddy – Someone to Love

Mně vlastně vůbec nevadí, že je tam stejnej počet hostů jako písniček. Jindy mě to štve, ale na týhle desce ne, protože nikdo z nich Diddyho nepřevyšuje, oni ho doplňujou, jako když si dáš do pusy čokoládu a chipsy. Chvíli tě štve, že nežvejkáš jen jedno, ale pak poznáš, že to neuvěřitelně ladí. Jako

. A vůbec, poslechni si to sám, celý to má takovej zvláštní náboj!"

Last Train to Paris v číslech

– 5. řadové album jedné z nějvětších postav hip-hopu a R‘n‘B.

– Obsahuje 16 skladeb, stejný počet hostujících hlasů (od Justina Timberlakea až po hlasy lidí pracujících ve vydavatelství módního časopisu Vogue), hvězdných producentů má také nepočítaně. Mixuje čtyři zajímavé žánry.

– Do světa už Diddy poslal pětici povedených singlů, které se průběžně umisťovaly na různých pozicích prestižní hitparády Billboard Hot 100.

– Během prvního týdne si desku koupilo přes sto tisíc fanoušků.

Deska, ne které všechno pasuje
Last Train to Paris, deska, na níž Diddy odjíždí do Paříže získat zpět ztracenou lásku, trvá v základní verzi déle než hodinu. Deluxe vydání je ještě o dvacet minut delší.

Jenomže když se do alba zaposloucháte, zjisíte, že hodina je málo.
Last Train to Paris funguje od začátku do konce; nic nepřebývá, nic nechybí. Koho by po Intru napadlo, že kombinace hiphopu v soulovém pojetí, okořeněné elektronikou bude mít tak harmonický základ? Nikde ani stopy po agresivním rapu nebo bezhlavě pálených syntezátorech, všechno má svůj čas a místo. Za všechny hovoří Hate You Now (

).

Album Last Train to Paris by zasloužilo hodit do ringu s My Beautiful Dark Twisted Fantasy Kanyeho Westa. O něm se toho poslední dobou napsalou spoustu; je egomaniak, chodí v perfektně střiženém kvádru, boří hranice mezi žánry a z hiphopu udělal kůlničku na pop.
Diddy mu ale sakra dýchá na paty, s touhle deskou víc než kdykoliv před tím. Je moderní, má nápad. Cítíte z ní Paříž. Pokud jste tam byli, tak to, ostatně, znáte. Jestli ne, tak neváhejte a skočte na Last Train to Parisposlední vlak, který vás do Paříže zaveze.

Diddy – Last Train to Paris
Vydavatelství: Interscope
Celkový čas: 64:04
Seznam skladeb: Intro, Ass On the Floor, Yeah Yeah You Would, I Hate That You Love Me, Someone To Love Me, Hate You Now, Your Love, Shades, Angels, Strobe Lights, Looking For Love, I Know, Hello Good Morning, Yesterday, Coming Home, Loving You No More

Témata:, ,