Digitalism v Praze – lepší páteční party (asi) aby jeden pohledal

andreasafarova

„Vizuály máme, ale spíš klademe důraz na hudbu než na nějaké vyšperkované lži,“ řekl mimo uveřejněný rozhovor Jens "Jence" Moelle před koncertem Digitalism v Roxy. Po jeho skončení se chce hudebníkovo tvrzení lehce poupravit - vizuál byl totiž velmi zásadním šperkem poměrně tuctové electro-housové party.

Že zněl set německého dua Digitalism spíš tuctově? To bylo full – housu fuk, skandovalo jako na pražském derby: nejdřív rytmicky tleskalo, pak se přidal mužsky neotesaný popěvěk, který by se dal lehce zaměnit s tím z fotbalové tribuny. Těžko tvrdit, zda všudypřítomný hlomoz produkovali čeští příznivci, řádka přítomných cizinců na hudební dovolené nebo alkoholem opojená mezinárodní skupina. Vskutku nacpaná Roxy byla zřejmě i díky páteční, řádnému večírku nakloněné karmě v nevídané ráži –  dokonce takové, že elektronické můstky a nájezdy na digi explozi z rukou dvou nevýrazných skrblíků za bílou hradbou jako by bublaly pod pokličkou.

Rozhovor s Digitalism: Fanoušci, mějte se na pozoru! Přijde něco hodně super

Maskování v podobě scénické výpravy i beatových objížděk kolem písní Digitalism ukázalo svůj skrytý šarm pouze v prvním případě. Kompletně bílé „opevnění“ s dominantním sloupořadím vpředu, uprostřed snížené tak, aby na hluboce zainteresovaného Jense Moella a „poflakujícího“ se İsmaila Tüfekçiho bylo vidět, podpíralo čiré reflektory, které sehrávaly  celkem uhrančivou etudu. Jen tu tam je vystrnadily zelené laserové hladiny a červené paprsky. Ty spolu s blikajícími projekcemi zvýrazňovaly hrany střípků nu raveu.

Hudba tak jako kdyby zůstala jen zdobnými částečkami elektro-housového obrazce. Přestože zazněly největší hity Idealistic i Pogo, oněch zdobných částeček  nabídl dvouhodinový set maximálně do desítky, a to ještě s rezervou (Do It Again od The Chemical Brothers chápe autorka jako vcelku povedený vtip). Ta zpropadenost DJ setů! Zrovna repertoár Digitalism je party hard až až. Škoda, že takhle vyzněl do ztracena. Jistě, pro páteční večer pořád nadprůměrná party. Hudební fajnšmekři ale museli hledat jinde.

Digitalism DJ set
Praha, Roxy, 17. 4. 2015 

Témata:, ,