Díky bohu za návrat, Bloc Party vydali skvělou čtyřku

Jana-Moravcova

Místo rozpadu vydávají Bloc Party po pěti letech čtvrtou studiovku, kterou pojmenovali minimalisticky - Four, tedy čtyři. V souladu s filozofií kapely kolem ikonického frontmana Keleho Okerekeho Bloc Party na čtyřce zachovali jednoduchost nejen v názvu alba, ale také v aranžích. Nechybí ani hravost a chytlavost. A my novince tleskáme.

Novinka Four od Bloc Party se v kontextu současné indie rockové scény ani v kontextu předchozí tvorby kapely neztratí. Ač lze o předchozích deskách Bloc Party mluvit jako o originálních, jedinečných, skvělých a nadčasových, ani Four nedostanete z hlavy snadno.

Pozici mezi vyhlášenými kytarovkami udržuje lo-fi syrovostí, garážovým zvukem bez kudrlinek a rozmanitostí aranží, za něž zčásti může i angažovaný producent Alex Newport. Své o vlezlosti ústřední melodie ví hned první singl Octopus, jehož melodie zůstala v hlavách fanoušků ihned od oficiálního vydání 11. července tohoto roku.

Poslechněte si Four od Bloc Party v YouRadiu

Poměrně náročné je vypíchnout nejzajímavější momenty desky. Album je poskládané oiriginálně, ale ona nesourodost ani trochu nenarušuje kompaktnost. Je až k nevíře, že slyšitelná inspirace IAMX (skladba 3+3) nepohorší, a neurazí ani zvuk sladkobolných kytarovek do teenagerských seriálů (So He Beggins to Lie, Kettling, Day Four); spíš naopak. Každá z dvanácti nových melodií se vryje do paměti specifickým rukopisem. Většina skladeb má navíc našlápnuto na stadionovku par excellence.

Namísto rozpadu zvolili Bloc Party mnohem lepší variantu. Se čtvrtým studiovým albem si najdou cestu nejen k fanouškům, ukřivděným dlouhou pauzou, ale nadchnou jistě i početné zástupy nových nadšenců sympaticky Bloc Party - Foursyrových kytar i Keleho roztomilých dredů.

Našlápnuto k reunionu jak se patří má kvartero z Londýna skvěle!

Bloc Party – Four
Vydavatelství: Frenchkiss
Celkový čas: 43:29
Seznam skladeb: So He Begins To Lie, 3X3, Octopus, Real Talk, Kettling, Day 4, Coliseum, V.A.L.I.S., Team A, Truth, The Healing, We’re Not Good People

Témata:,