Dior klepe na dveře aneb 5 nejlepších filmů o módě

ivaprivrelova

Dokument Dior a já nám za chvíli v kinech ukáže, jak to vypadá, když se ve slavném módním domě připravuje nová kolekce. Do zákulisí módního průmyslu už nás pozvala i řada jiných filmů. Ale ne všechny oplývaly nadšením z pozlátka slávy a krásy nových šatů. Tady je pět nejzajímavějších.

Ďábel nosí Pradu

2006

Vtipná adaptace románu Lauren Weisberger sleduje intelektuálku, která v New Yorku dostane práci asistentky děsivé šéfredaktorky módního magazínu. Ta se sice ve filmu jmenuje Miranda Priestly, ale prý se chová jako Anna Wintour, šéfka amerického časopisu Vogue. Skuteční módí návrháři se tak raději vyhnuli účinkování ve filmu. Režiséru Davidu Frankelovi ovšem půjčili své modely – za poplatky, které rozpočet za kostýmy mimořádně prodražily. Úspěšná komedie si to ale mohla dovolit. V kinech vydělala přes 325 milionů dolarů. Meryl Streep svou ďáblici v Pradě navíc pojala s takovou vervou a charismatem, že si za ni vysloužila svou čtrnáctou oscarovou nominaci.

Zoolander

2001

Satira na povrchnost a opulenci módního průmyslu míchá absurditu se šíleností a osud dvou idiotských marnivých mužských modelů s plánem na politický atentát. Vesele nespoutaný film natočil Ben Stiller, který sám sebe obsadil i do nelichotivé titulní role. Excentrický zlý návrhář chce Zoolandera zneužít jako vraha – vymytí jeho mozečku totiž nezabere moc času ani námahy. V tomto filmu se řada celebrit objevila ráda, včetně Davida Bowieho, který soudcuje Zoolanderův souboj na přehlídkovém molu.

Prêt-à-Porter

1994

I Robert Altman natočil ze světa módního světa satiru, i v jeho snímku si řada lidí z oboru zahrála sebe sama. Kousavý pohled na tradiční pařížskou přehlídku modelové konfekce je typicky altmanovsky pojat jako mozaika osudů. Do města se na kolotoč marnivosti sjeli reportéři, modelky, návrháři, fotografové, celebrity… V hvězdném ansámblu tak najdete Julii Roberts, Tima Robbinse, Sophii Loren i Adrianu Sklenaříkovou. Vše končí procházkou nahých modelek po přehlídkovém mole.

Funny Face

1957

Elegantní hudební romance svedla (i navzdory třicetiletému věkovému rozdílu) jako pár dohromady Audrey Hepburn a Freda Astaira. Ona hraje chytrou holku z knihkupectví, on fotografa, který ji promění v nejžádanější modelku v Paříži. Za zvuků písní bratrů Gershwinů (S‘Wonderful nebo How Long Has This Been Going On?) si můžete užívat pohled na velkolepé modely, romantické prostředí a tančící herce. Režisér Stanley Donen se podílel i na Zpívání v dešti.

Modelka

2011

Do zákulisí módy se podívala i řada dokumentů. Modelka poměrně drsně odhaluje odvrácenou stránku touhy po kráse a slávě a snaží se ukázat nečisté praktiky modelingových agentur, které často zneužívají sociální a ekonomické situace rodin mladých modelek, s nimiž pak zacházejí jako s dětskými otroky. Konkrétně se britský film dua David Redmon, Ashley Sabin zaměřil na případ třináctileté Nadi ze Sibiře. 

bonus

Sex ve městě

Carriey Bradshaw a její tři kamarádky sice po šest sezón a dva filmy řešily především milostné vztahy, vzhledem k jejich pestrému a neuvěřitelně bohatému šatníku a fetiši hlavní hrdinky pro boty od Manola Blahnika se ze Sexu ve městě však stala i přehlídka módních trendů do města.

Témata: