Divoká jízda na hranici fascinace a zhnusení


Do českých kin právě vtrhl Veřejný nepřítel č. 1, nejdražší francouzský film o nejslavnějším francouzském gangsterovi Jacquesovi Mesrinovi, o němž dodnes koluje mnoho legend. Vypůjčím si slova Florenta Kretze z DVDramy, který píše: „Je to jeden z těch filmů, které vám sevřou žaludek a přitom vás nechají snít, které vás strhnou a zároveň ve vás vyvolají nechuť.“

Útržek Kretzova komentáře přesně vystihuje náladu Richotova snímku.

Kdo je vlastně Jacques Mesrin? Je to francouzský „rebel bez příčiny“, nebo oběť systému, nebo prostě grázl?Hodnocení nechává režisér důsledně na vás. Film není zatížen žádnými vysvětlovacími scénkami, je oproštěn od stavby většiny životopisných snímků. Vše je podřízeno dynamice příběhu a hlavní hrdina (či hlavní padouch?) je nevypočitatelný jako divoká kočka. Chvílemi si získá váš soucit, abyste jím za chvilku začali (právem) opovrhovat.

Vincent Cassel v hlavní roli vdechl svému charakteru potřebnou dávku osobního kouzla. Dokáže být spořádaným synáčkem stejně jako chladnokrevnou a krutou bestií, a divák mu lehce uvěří Mesrinův úspěch u žen. Casselovi úspěšně sekunduje Gilles Lellouche jako „kamarádíček z mokré čtvrti“ či Cécille de France v roli Jeanne Schneiderové, s kterou Mesrin vytvořil jakýsi ekvivalent Bonnie a Clyda.

Nic pro slabé povahy
Pokud dáváte přednost filmům, které pohladí po duši, a nesnášíte pohled na krev, pak tento film jistě nedoporučuji. Tam, kde divák čeká milosrdný střih, záběr pokračuje. Už první scéna z podzemní kobky v Alžírsku při výslechu zadržených teroristů, plná klaustrofobického děsu a čirého zoufalství, dává nahlédnout do filmařské kuchyně. A ze scén z pobytu Mesrina v izolaci v kanadském vězení bude i otrlým divákům na omdlení.

Tento snímek zanechává v divácích rozporuplné pocity, ale zároveň z něj prýští energie. Je to samotná postava Cassela, která vytváří napětí ve scénách, je to i citlivé a neuhýbavé oko kamery, je to dobře odvedená filmařina… A pak ještě cosi navíc, nazvěte si to, jak chcete (ten háček, co se zabodne do mozku poté, co opustíte sál).

Veřejný nepřítel č. 1 / orig.: Mersine: L´instinct de mort
Francie / Kanada / Itálie
Režie Jean-Francois Richet, hrají Vincent Casset, Cécile de France, Gilles Lellouche, Gérard Depardieu, rok výroby 2007