Divoká kanadská noc v podání sehraných Billy Talent

Marek-Bartos

Pražská hokejová Tesla aréna zažila včera divokou kanadskou noc. Místo hokejového výběru Kanady ale do Prahy přijely ukázat své hudební umění tři kapely v čele s  punk-rockovými Billy Talent. Tahle parta čtyř kamarádů ze střední se u nás zastavila už potřetí a vypadá to, že i oni zrají jako víno.

Poprvé u nás  Billy Talent vystupovali roku 2007, tehdy  – už jako třicátníci – předskakovali slavnějším emařům My Chemical Romance. Včera se při letmém přehlédnutí davu posluchačů utěšeně naplněné haly zdálo, že právě tohle dva roky staré představení vytvořilo Talentům největší fanouškovskou základnu: náctiletí v prvních řadách hráli všemi barvami, nejvíce však černou, a silné líčení fanynek evokovalo americké halloweenské svátky. Jedním slovem: Emo. Přesto Talenti do takové škatulky nepasují.

Poslechněte si Surrender od Billy Talent. Na koncertě tenhle song také zazněl

Celý večer rázně rozsekl vypjatý projev hardcorových Cancer Bats. Ať už si o řevu zpěváka Liama Cormiera myslíte cokoliv, jeho úžasné plivance, které mezi kytarovým nářezem tak poeticky rozprašoval do záře reflektorů, jste prostě museli ocenit.
Následující Silverstein se ukázali jako o něco melodičtější těleso. Publikum nejvíce reagovalo při coververzi skladby Apologize od One Republic, ani ta ale nepřesvědčila o výjimečných kvalitách kapely.

Melodičtí, sehraní, dobří
Pak se konečně roztrhla černá opona a ze tmy se vynořili Billy Talent. Nástupu kapely, která do Prahy přijela se čtvrtou řadovkou nesoucí římskou číslici III, předcházelo všudypřítomné napětí a při prvních tónech talentovské klasiky Devil in a Midnight Mass byl řev davu tak silný, že spíš než koncert „nějakých“ Kanaďanů v Praze evokoval příjezd The Beatles do USA v šedesátých letech. V momentu, kdy jste se usilovně snažili alespoň trochu pochopit, kvůli čemu takový povyk, Billy Talent pochyby rozsekli. Důvody byly jasné. Hlavní zpěvák Benjamin Kowalewicz má totiž možná lehce iritující hlas, ale určitě čistý a o to zajímavější. Ian D`Sa se pak předvedl jako skvělý kytarista a velmi dobrý zpěvák.

Billy Talent během celého setu dokazovali, jak moc za poslední léta kvalitativně poskočili. Zpívali čistě, hráli s obrovským nasazením a působili velmi kompaktně. Během koncertu nevynechali starší song Surrender nebo dobré novinky Saint Veronika (

) a Rusted from the Rain. Jako novopečený hit ale včera zněl téměř každý song, i ten, který by v přehrávači zapadla jako bezbarvý.
Jací tedy jsou současní Billy Talent? Čtyřmi slovy – melodičtější, zpěvnější a méně tvrdí. Můžou si to dovolit. Jednoduše proto, že na to mají.

Billy Talent, Cancer Bats a Silverstein
21. listopadu 2009, Praha, Tesla arena