Dlouhé čekání skončilo. Ninja Mr. Scruff na svém posledním albu vypouští zábavného tuňáka

Marek-Bartos

Pod pseudonymem Mr. Scruff se skrývá jeden z nejpozoruhodnějších skladatelů downtempové elektroniky, který svojí tvorbu zaštiťuje ještě pozoruhodnějším londýnským labelem Ninja Tune. Mr. Scruff, občanským jménem Andy Carthy, dlouhých šest let o sobě nedal vědět s novou deskou. Až loni se konečně na pultech obchodů objevila novinka s příznačným názvem Ninja Tuna. Vyplatila se hudební veřejnosti šestiletá trpělivost?

Že se nová deska ponese v podobném duchu jako předchozí Scruffova produkce, mohli zasvěcení odhadnout už z obalu a názvu alba. Ninja Tuna totiž není pouhou zkomoleninou jména legendárního hudební vydavatelství. Název také symbolizuje Scruffovu bizarní „rybí“ poetiku na předchozích albech (tuna = tuňák). Téma ryb prostupuje celou jeho tvorbou. Navíc je obal CD vlastnoruční výrobou: typicky infantilní postavička, v tomto případě zřejmě tuňák a malé rybky plavoucí okolo ní. Vše signalizuje, že hravá „scruffovská“ tradice bude i zde zachována.

Chytlavé a originální skladby
Tuto prvotní hypotézu směle potvrdí i první polovina alba, která kvalitou a originalitou předčí i poslední Scruffovo album Trouser Jazz, jenž se, upřímně řečeno, tolik nepovedlo. Skladby s breakbeatovým, hiphopovým, funky i latino rytmem jsou pestré, chytlavé, ale hlavně originální, jak se od Scruffa očekává. Zvláště hostování špičkové soulové zpěvačky Alice Russel v písní Music Takes Me Up spolu s účastí osobitého rappera Rootse ManuvuNice Up The Function vyznělo jako oživující spolupráce. Dynamičnost první poloviny ovšem přeci jen zastiňuje tu druhou. Ta je o poznání housovější a melodičtější, bohužel však nejsou tyto skladby příliš výrazné a spíše splynou v jednolité popové pásmo. Z něho vyčnívá jen instrumentální Kalimba a latino jazzová Stockport Carnival.

Ve výsledku se i přes tyto negativa jedná o nadprůměrné album, jehož poslech příjemně pobaví. Účinky si ostatně mohou ověřit i návštěvníci Scruffova koncertu 30. dubna v pražské Roxy.

Poslechněte si Mr. Scruffa

Mr. Scruff: Ninja Tuna
Stopáž
67:12
Vydal: Ninja Tune, 2008
Skladby:
Music Takes me Up, Donkey Ride, Hairy Bumpercress, Whiplash, Nice Up The Function, Bang The Floor, Get On Down, Hold On, Give Up To Get, Kalimba, This Way, Stockport Carnival

Témata: