Do tance, mládeži. Tata bojs obrátili naruby divadelní sedačky

Hana-Slivova

Při písničce Štastnější už to jedna z fanynek nevydržela, vyskočila ze sedačky a začala tančit a tleskat nad hlavou. Nikdo se na ni nezlobil: koncert hanspaulské kapely Tata bojs spolu s korejsko-americkým Ahn Triem v pražském Divadle Na VInohradech byl totiž jedna obrovská energická jízda, při které by se v každém jiném prostoru tančilo už od prvního tónu.

Tata bojs a jejich světelná koule při TanečniciNa závěrečném dvojkoncertu akustického tour remember november pražské skupiny Tata bojs a korejsko-manhattanského Ahn Tria se sešlo to nejlepší, co se sejít mohlo.
Hravost, nápady a nadšení trojky Milan/Mardoša/Vládík, virtuozita a zápal slečen z Ahn Tria, neobyčejně dobré a vtipné aranže Marka Doubravy, nevídaně bezchybný zvuk pod kontrolou Dušana Neuwertha, genius loci vinohradského divadla, natěšené publikum a hlavně těžko popsatelná energie, která chvílemi připomínala lavinu.   

Publikum, které netradičně zasedlo do měkkých pohodlných sedaček, si kapelu ihned po zhasnutí světel začalo vytleskávat a vyvolávat příznačnou hláškou Kluci, kde ste?
"Tatahn sextet" na sebe nechal pár minut čekat, takže úvodní song Jednotka času už po několika úvodních taktech viditelně upusutil všudypřítomné napětí; celé divadlo se jako na povel začalo ošívat a podupávat si. Při třetí písničce přišlo první překvápko. Toreadorskou otázku zazpíval Milan Cais, stále bojující s bolístkami po letní nehodě na motocyklu, v angličtině – tedy tak, jak si publikum chvilku před tím odhlasovalo. Z fráze "to be or not to be" se díky slovní hříčce stala Wasp Song, již Cais ještě vyšperkoval strojově přesnými bicími.  

Poslechněte si Pěšáky

Už během několika prvních písní se jasně ukázalo, že letošní akustické turné bude ještě o trochu lepší než loňské koncerty k bestofce smetana. Jak symbolické, že včerejší koncert se odehrával na prknech, která znamenají svět! Aranže bývalého kytaristy kapely Marka totiž skldby Tata bojs posunuly bez nadsázky do světové kategorie.

Co se včera hrálo:
1.
Jednotka času, 2. CVAN, 3. Wasp Song/Toreadorská otázka, 4. Tanečnice, 5. Kudu aditsuh, 6. Vesmírná, 7. Devoto, 8. Elišce, 9. Růžová armáda, 10. Trilobeat, 11. Skovka, 12. Náměsíčná, 13. Pěšáci, 14. Štastěnější, 15. Lasičky, 16. Attention aux hommes! 17. Jaro, 18. Divnosti

Spolupráce s klasickým Ahn triem si za uplynulý rok sedla, všichni účinkující si na sebe ještě více zvykli a diváci tak včera dostali porci dokonalé energické rock´n´rollové show.  
Tu přitom skupina nemusela podporovat žádnými speciálními efekty, stejně jalo loni vsadili Tata bojs na jednoduchost. Na sobě měli bílo černo růžové oblečení, jedinou dekorací byla obří světelná kostka, která se poprvé objevila při Tanečnici.

Během Vesmírné se na ní točily záběry z "opravdového" vesmíru a spolu s hudebním vjemem si tak člověk na chvilku přišel skutečně jak v jiném světě. Vtipně pak zafungovala i projekce při Náměsíčné; na kostce se totiž během hry s přímkami objevil kosočtverec, který jen tak mimochodem dobře ilustroval text hudebně něžné skladby (přispěju rád svou troškou do klína/ tím to končí nebo začíná).  

Poslechněte si Růžovou armádu z pardubického koncertu remember november tour

Tata bojs před ReTour avizovali hosta. Nebyl jím nikdo jiný než klávesista Jiří Hradil alias Wolfgang Amadeus Mozart v divadelním klasicistním obleku. Společně zahráli starou hitovku Devoto, Trilobeat, Elišce (což uvedl Mardošův komentář s odkazem na Ludviga van Beethowena: "Něco pro Elišku napsal jeho kolega") a Růžovou armádu. Ta v akustické verzi zazněla vůbec poprvé, přesto to byl neskutečný nářez konkurující na song večera.
Ještě blíž extázi publikum pošoupla hitovka Pěšáci, v nichž si s legračním americkým přízvukem refrén neny malych rakenrrrolí roztomile zazpívalo i sestry Ahnovy. Česko-anglická interakce a vtipkování s triem či s publikem byla ostatně už tradičním pojítkem všech větví koncertu.

Podívejte se na klip k Jaru

Naprostá anarchie v divadle zavládla při přídavkovém bloku Attention aux hommes, Jaro a Divnosti. Publikum se sesypalo k pódiu a ti, co se dolů nevešli, tančili mezi sedačkami.
Všichni fandové Tata bojs dávno vědí, že tahle kapela snad musí vlastnit tajné energické doly. Spolu s precizně a hlavně stoprocentně nadšeně hrajícím Ahn Triem kluci z Hanspaulky předvedli i včera smršť, o které si zdi a židle Divadla Na Vinohradech budou ještě dlouho povídat.

Tata bojs + Ahn trio
Praha, 29. listopadu, Divadlo Na Vinohradech