Dokdy zůstanou diváci seriálu z(Z)traceni?


Na začátku přežilo pár desítek lidí havárii letadla na neznámém ostrově. Záchrana zůstala v nedohlednu. Osobité charaktery, záhadný ostrov a především více otázek než odpovědí – takový byl a zůstává seriál Lost (Ztraceni), jehož nové epizody se na jaře objeví na českých televizních obrazovkách.

Díky nejdražší pilotní epizodě (10 milionů dolarů) se seriál Ztraceni koncem roku 2004 vryl do myslí televizních diváků. Kamera zachytila krásný ostrov, na nějž dopadly trosky letadla. Plno zraněných a žádná záchranná loď. Začalo se rozvíjet drama, které přikovalo k obrazovkám miliony lidí na celém světě.

Seriál, který se brzy stal televizním fenoménem, okořenila spousta melodií a písní. Instrumentální hudba složená Michaelem Giacchinem tvoří pozadí všech napínavých scén (je k dostání na oficiálním soundtracku). Skladby mají jednou poprockový nádech (You All Everybody), jindy se jedná o populární písně let šedesátých, dodávající tolik potřebnou naději (Make Your Own Kind Of Music, Downtown).

Podívejte se na Lost v 8 minutách 15 vteřinách

Sám tajemný ostrov, na kterém se vše odehrává, se dá považovat za hlavní postavu, skrývající nespočet tajemství. Například záhadná čísla – 4, 8, 15, 16, 23, 42 – spojující život na ostrově s tím „před ostrovem“. Nebo monstrum ve formě velkého černého kouře, útočícího na příchozí obyvatele ostrova… Zatím tu jde především o rozbroje mezi trosečníky, kteří, aby si zachránili život, musí hledat vysvětlení pro časté záhady, na něž narážejí. Ale svá odhalení si každý nechává pro sebe. V kritických situacích tak postavy obnažují své nejlepší i nejhorší povahové vlastnosti.

Děj je plný zvratů, napětí a záhad, místy má i prvky sci-fi. Ale není tomu však vždy. Některé díly jsou spíše „výplňovou hmotou“, a tak část diváků už ztratila o seriál zájem. Protože Ztraceni oficiálně skončí až šestou sérií (a venku jsou čtyři), chystá se do posledních dvou pořádný nářez – nejen akce, ale musí už dojít také na vysvětlování. Jinak zůstanou diváci v jedinečném a neopakovatelném seriálu navždy ztraceni.