Doktorka Morcheeba léčila podzimní deprese

petradamek

Konečně pátek. Co podniknout? Tak třeba s přáteli do baru na skleničku. Nebo na Letnou na fotbal. Houbeles! Všichni do kulturáku na Vltavskou. Léčí tam podzimní únavu, rozdávají antidepresiva, na počkání zbavují starostí. Kdo? No přece Morcheeba!

Upřímně řečeno, čekal jsem, že tahle akce skončí co do počtu návštěvníků fiaskem. Morcheeba dorazila do Česka potřetí za posledních patnáct měsíců a vstupenka stála devět (!) stovek; to si říkalo o pořádný průšvih. Fanoušky téhle anglické trojice jsem ale podcenil, vždyť KC Vltavská zaplnila ještě o trochu víc než při poslední návštěvě nedaleké SaSaZu.

Nádherně sametový hlas, holčičkovské pohihňávání a šaty jak z lískového oříšku; to je Skye Edwards. Charisma by mohla tahle zpěvačka rozdávat po kilech.Veškerou pozornost přitahovala jednak božským zpěvem (nemluvím o rozsahu, ale o nádherné barvě) a stejně tak veselým poskakováním při rychlejších písničkách.

Morcheeba na Rock for People 2010

Mimochodem; při loňském koncertu se ozvalo z publika: „Skye, I just love you!“ Tentokrát zpěvačce nikdo veřejně lásku nevyznal, mnozí ale měli podobná slova na jazyku. V sále bylo hot a Skye taky… Vedle zpěvačky byl nejviditelnějším členem – co do komunikace, tak i instrumentální ekvilibristiky – kytarista Ross Godfrey. Zbytek šestičlenné sestavy se držel v pozadí, čímž nechával dvěma jmenovaným dostatek prostoru.

Prostoru tak akorát mělo také publikum. Během celého devadesátiminutového setu se v rytmu pohodových downtempových skladeb jako Otherwise, The Sea nebo Blood Like Lemonade pohupovalo ze strany na stranu. Možná, že kdyby se všichni hned v první vteřině nepřilepili podrážkami k podlaze (netroufám si ani odhadnout, před kolika lety se tu naposledy vytíralo), došlo by i na nějaký tanec.

Bylo to tradičně dobré. Skye skvěle zpívala, kapela skvěle hrála; ovšem v případě, že jste s Morcheebou meli tu čest minule či případně loni v červenci na festivalu Rock for People, z koncertu jste přeci jen možná odcházeli zklamaní.

„What are you drinking, Ross?“ ptá se Skye jednoho z bratří Godfreyů, jenž bleskurychle odpovídá: „Tequila.“ – „Tequila and beer, nice combination.“ přikyvuje Skye. Anebo její další hláška: „By the way, do you like my outfit?“ nakrucuje se v závěru. OK, beru z osmdesáti procent totožný setlist, ale tyhle opakované herecké etudy upřímnému vyznění koncertu rozhodně nepřidaly.

Když ovšem v samém závěru zaznělo you and me we´re meant to be walking free in harmony z očekávané pecky Rome Wasn’t Bulit in a Day, roztáli úplně všichni.
Aneb jak prohlásil postarší chlapík u baru, tohle by měl člověk absolvovat aspoň jednou ročně. Jako duševní terapii.

Morcheeba
Praha, KC Vltavská, 7. října 2010

Témata:,